Klaus Iohannis, atac la adresa corupției, birocrației și cozilor de la ghișee

Cu ocazia lansării Raportului de Competitivitate de Comerț Americană în România, președintele Klaus Iohannis a transmis  ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potentialul real al economiei noastre".

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, Departamentul Politici Economice și Sociale.

Mesajul integral transmis de Klaus Iohannis:

"Imi face o deosebita placere sa va transmit, astazi, cele mai bune ganduri si felicitari, cu ocazia lansarii Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comert Americana in Romania. Mesajul meu de astazi este unul despre schimbare, despre competitivitate, despre nevoia unui mediu de afaceri performant. Acest lucru dorim sa-l facem pentru voi, acest lucru dorim sa-l facem pentru Romania.

Salut organizarea unor astfel de evenimente ale comunitatii oamenilor de afaceri. Acestea reprezinta intotdeauna un bun prilej pentru dialog si pentru o mai buna intelegere a oportunitatilor si provocarilor cu care se confrunta mediul de afaceri romanesc.

Doamnelor si domnilor,

Dezvoltarea economica nu poate exista fara piata si libertate economica, fara proprietate privata si antreprenoriat. Acestea sunt adevaratele baze ale prosperitatii economice. Tocmai de aceea este esential sa intelegem importanta acestor beneficii, care au fost dobandite, prin sacrificii atat de mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revolutiei romane din decembrie 1989. Cei care au luptat atunci pentru libertate au avut vise si sperante, pe care noi, acum, avem datoria de a le duce mai departe.

Schimbarea Romaniei prin performanta economica si competitivitate poate fi cel mai bun proiect de tara de dupa tranzitie si dupa aderarea europeana. Avem puterea si este momentul ca Romania sa faca pasul dincolo de standardele minimale, ale economiei de piata functionale. Este timpul sa devenim o economie de piata consolidata, cu puternice repere de dezvoltare pe termen lung.

[citeste si]

Avem nevoie, bineinteles, de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom fata de stat si de puterile politice. Acest lucru va consolida o clasa de mijloc solida, ca vector al stabilitatii si progresului. In acest sens, statul trebuie sa protejeze, cu adevarat, drepturile de proprietate, libertatea, justetea si buna functionare a economiei de piata.

Construirea unei economii competitive incepe prin calitate institutionala pentru mediul de afaceri. In acest sens, transparenta si predictibilitatea sunt esentiale pentru consolidarea increderii economice de care, astazi, Romania se bucura.

Romania dispune de certe oportunitati si avantaje competitive, pe care investitorii straini le apreciaza si cauta sa le fructifice cat mai bine cu putinta. Rezultatele bune pe plan economic reflecta, cu precadere, eforturile mediului de afaceri. In acelasi timp, mediul de afaceri se confrunta cu diverse dificultati, fiscale, birocratice si administrative. Din acest punct de vedere, inca exista anumite probleme, daca ne referim, de exemplu, la cozile de la ghiseele administratiei publice sau birocratia daunatoare pentru dezvoltarea afacerilor.

Este limpede ca aceste constrangeri institutionale trebuie sa afecteze cat mai putin economia si modul de a face afaceri in tara noastra. Romania trebuie sa devina o tara in care munca sa fie rasplatita cum se cuvine, in care succesul se bazeaza pe corectitudine si performanta, nu pe favoruri si relatii.

Tocmai de aceea lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potentialul real al economiei noastre. Romania a facut pasi importanti in aceasta directie. Eu, ca Presedinte al Romaniei, am un angajament ferm pentru sustinerea luptei anticoruptie.

Totodata, alaturi de competitivitatea economica, este important sa incurajam buna guvernanta. Aceasta inseamna, inainte de toate, consolidarea statului de drept si a institutiilor democratice. In Romania, legea trebuie sa se aplice la fel pentru fiecare, pentru ca fiecare va fi respectat atunci cand nimeni nu va fi personal favorizat. Este esential sa protejam independenta justitiei, sa consolidam integritatea actului de guvernare si sa avem un Parlament mai eficient si mai responsabil.

Doamnelor si domnilor,

Modernizarea Romaniei necesita, deopotriva, capital strain si capital romanesc. Ne bucura faptul ca Statele Unite ale Americii sunt si vor continua sa fie unul dintre cei mai importanti parteneri. Totodata, suntem convinsi ca relatiile noastre economice pot deveni mult mai consistente, mai ales in virtutea Parteneriatului nostru Strategic. Avem incredere ca Statele Unite pot deveni, in perioada urmatoare, unul dintre primii investitori straini din Romania.

Cooperarea noastra economica se poate extinde prin valorificarea oportunitatilor din economia romanesti. Pentru investitorii americani, domeniul IT&C poate deveni un adevarat cu impact regional, iar acesta este doar un exemplu. Exista multe alte sectoare cu un foarte ridicat potential investitional, precum sectorul agricol si cel energetic, industria aviatica, sau domeniul cercetarii si dezvoltarii.

De asemenea, piata de capital din Romania ofera oportunitati deosebite, mai ales ca exista perspective clare de promovare de la statutul de piata de frontiera la statutul de piata emergenta.

Economia romaneasca este cu adevarat favorabila investitiilor. Avem una dintre cele mai ridicate cresteri economice din regiune, iar majoritatea dezechilibrelor macroeconomice au fost treptat corectate. Nivelul datoriei publice este unul redus, iar Romania beneficiaza de stabilitate monetara si de un sistem bancar solid. La acestea se adauga un capital uman inalt calificat si o piata a muncii flexibila.

Insa, trebuie sa fim consecventi si sa avem o viziune pentru dezvoltarea economica pe termen lung. Acest lucru necesita un proiect de dezvoltare asumat si continuat indiferent de viitoarele schimbari politice. Pentru a construi este nevoie de continuitate, pentru a face doar pasi inainte.

Doamnelor si domnilor,

Avem convingerea ca investitorii americani vor aprecia oportunitatile si avantajele competitive ale economiei Romaniei. In timp, aceste investitii vor aduce acea schimbare asteptata a climatului economic, adica o economie deschisa, in spirit capitalist, in care cei mai buni sa castige si toti sa-si sporeasca bunastarea cat mai mult.

Felicit investitorii americani si activitatea lor in Romania. Felicit, totodata, Camera de Comert Americana in Romania pentru contributia sa la sustinerea mediului de afaceri romanesc.

In final, va doresc sa aveti puterea de a duce la bun sfarsit toate proiectele, dar si ambitia de a incepe altele noi, sperand ca veti privi viitorul cu incredere si intelegand ca schimbarile profunde necesita timp.

Va multumesc!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel