Luni, şeful statului a participat la Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting) unde a făcut mai multe declaraţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în contextul războiului din Ucraina este nevoie mai mult ca oricând ca Alianţa Nord-Atlantică să fie puternică şi solidară, arătând că se aşteaptă ca reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele NATO, care are loc la Bucureşti, să reconfirme acest obiectiv. "Avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic şi solidar şi mă aştept ca reuniunea care începe mâine să reconfirme acest obiectiv", a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.
Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 - 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen - GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs. Conform NATO, Jens Stoltenberg va avea întâlniri şi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În cursul zilei de marţi, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre', a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE remis vineri.
Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022. Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei.
Discuţiile miniştrilor de Externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere şi invitate, vor avea în vedere măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe Flancul estic în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea ameninţărilor din registrul hibrid, discutarea modalităţilor pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acţiunile Chinei, consolidarea rezilienţei comunităţii euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic.
De asemenea, va fi abordată continuarea susţinerii pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei şi Herţegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securităţii Alianţei, ce decurg inclusiv din dependenţa faţă de state care nu împărtăşesc aceleaşi valori cu cele aliate, arată MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci