Klaus Iohannis a vorbit la Summitul B9 despre importanța și necesitatea întăririi Flancului Estic al NATO.
Președintele Klaus Iohannis a avertizat în cadrul Summitul B9 că întărirea Flancului Estic al NATO devine „cu atât mai urgentă și crucială”: „Începând cu 24 februarie suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial”, a spus președintele României, transmite Mediafax.
„Începând cu 24 februarie suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euro-atlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, spune Klaus Iohannis în deschiderea Summitul Formatului București 9 (B9).
Președintele României a afirmat că acest summit oferă „o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor și în asigurarea abordărilor coordonate”.
„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de azi va aborda evoluțiile actuale din Ucraina și impactul acestora. (...) În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional, în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu”, mai spune Iohannis.
El a amintit și de summitul NATO de la Madrid, care va fi organizat la sfârșitul lunii iunie.
„Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea și abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfășurare la nivel aliat, precum și procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetățenii noștri, răspunzând la amenințările reale generate de Rusia”!, conchide Iohannis.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, nu vede nicio amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei și Finlandei și este încrezător că aceste țări aspirante la statutul de membru NATO vor adera la Alianță în ciuda obiecțiilor Turciei.
Finlanda și Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar se confruntă cu opoziția Turciei, care le acuză că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.
„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda se vor alătura rândurilor noastre", a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, potrivit Reuters, la Summitul pentru democrație de la Copenhaga: „Aliații au anumite preocupări. Și Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime atunci când este vorba de teroriști". Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News