Preşedintele Klaus Iohannis va promulga, marţi, Legile Educaţiei, într-o ceremonie, dar fără întrebări, care va avea loc la Palatul Cotroceni, începând cu ora 17,00.
“România Educată” a fost declarat de președintele Iohannis drept principalul său proiect ca șef al statului, pentru care a dedicat șapte ani din cele două mandate ale sale. Legile educației s-au întemeiat pe un raport din 2021 al Președinției. Raportul „România Educată”, proiectul lui Klaus Iohannis, asumat prin memorandum de Guvernul României, a fost publicat în urmă cu trei ani, pe 14 iulie 2021. Operaționalizarea Proiectului a fost inclusă ca angajament în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.
Legile au fost criticate pe tot parcursul procedurilor de dezbatere și adoptare – atât proiectul Legii învățământului superior, cât și proiectul Legii învățământului preuniversitar – pentru problemele legate, între altele, de examenul de admitere la liceu, chestiunea diversității, mandatele rectorilor, prevederile privind plagiatul etc.. Și după ce Curtea Constituțională a decis că legile sunt respectă Constituția, iar acestea au mers la promulgare, mai multe entități politice sau din societatea civilă i-au cerut președintelui fie să retrimită legile în parlament, fie să susțină corectarea lor prin legislație ulterioară.
Pe 22 mai, proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior au fost adoptate de Senat, în calitate de for legislativ decizional. USR şi Forţa Dreptei au contestat la CCR noile legi ale Educaţiei, pe motiv că acestea conţin mai multe prevederi neconstituţionale care ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi.
Pe 21 iunie, CCR a respins sesizările. Ulterior, asociaţii ale elevilor şi studenţilor, dar şi reprezentanţi ai Opoziţiei au cerut retrimiterea proiectelor în Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News