Republica Moldova sărbătorește, astăzi, 30 de ani de la proclamarea Independenței. Alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la ceremonii au participat și președintele României, Klaus Iohannis, președintele polonez Andrzej Duda și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
După ceremoniile și întâlnirile organizate vineri, 27 august, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis, președintele polonez Andrzej Duda și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut declarații.
Klaus Iohannis s-a declarat, încă de la început, 'deosebit de bucuros' să revină la Chișinău 'în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.'
'Tot astăzi sărbătorim și 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. De altfel, România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie.', a spus Iohannis.
Klaus Iohannis a menționat că se află astăzi la Chișinău 'și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile din Republica Moldova.'
'În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării și modernizării Republicii Moldova și am acționat pentru a menține Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene.', a continuat șeful statului.
Iohannis, felicitări pentru victoria de la alegeri
Klaus Iohannnis a ținut să transmită, încă o dată, felicitări Maiei Sandu și forțelor politice pro-reformă pentru victoria obținută la alegerile anticipate din 11 iulie: 'Este prima vizită pe care o efectuez la Chișinău după desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie și după formarea noului Guvern.', a adăugat el.
'Totodată, felicit cetățenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil și că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni.
Rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Președinte Maia Sandu, de doamna Prim-ministru Gavrilița și de Guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.', a mai afirmat Iohannis.
'Este nevoie de voință politică și acțiune hotărâtă, concretă, pentru implementarea rapidă a reformelor necesare, așteptate de întreaga societate din Republica Moldova. Implementarea lor accelerată va aduce avantaje substanțiale cetățenilor și va genera fără îndoială o nouă dinamică pozitivă în relația cu Uniunea Europeană.', a continuat șeful statului.
România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova
Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale, a mai spus Iohannis la Chișinău. Președintele României a asigurat-o pe Maia Sandu că țara noastră rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova.
'Statul român a acționat energic în timpul care s-a scurs de la ultima mea vizită la Chișinău, în decembrie 2020, pentru amplificarea sprijinului oferit Republicii Moldova. În mod special, am reușit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele pe care le-am anunțat în decembrie. Acest efort a permis un avans considerabil în combaterea pandemiei în Republica Moldova în beneficiul sănătății tuturor.
Am avut o cooperare foarte bună cu doamna Președinte și înainte, dar și după momentul în care a preluat mandatul, iar acum, cu un nou Guvern și un nou Parlament, eforturile noastre și rezultatele lor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi și mai substanțiale.
Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova.', a declarat apoi Iohannis.
În încheiere, Klaus Iohannis a precizat că 'suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor. Așadar, vom acționa hotărât în spiritul Parteneriatului nostru Strategic. Am discutat pe larg cu doamna Președinte despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți.'
'Doresc să îi mulțumesc doamnei Președinte Sandu pentru organizarea reuniunii multilaterale la nivelul Președinților de state prezenți astăzi la Chișinău. Discuțiile noastre au oferit prilejul unui schimb foarte util de vederi cu privire la situația de securitate regională, cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, și conflictele prelungite. Vă mulțumesc!', a conchis Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci