Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare a unor personalități și instituții de cultură. În acest sens, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 13 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități și instituții de cultură cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
Domnule Ministru al Culturii,
Domnule Președinte al Institutului Cultural Român,
Distinși invitați,
Mă bucur să fim împreună astăzi la Palatul Cotroceni pentru a onora cultura română.
A devenit o tradiție ca Sala Unirii să se deschidă la fiecare început de an printr-o ceremonie care are ca invitați de onoare personalități ale culturii românești.
Vă felicit pe toți cei care ați fost decorați şi vă rog să transmiteți calde aprecieri tuturor celor care au contribuit la performanțele remarcabile pe care le recunoaștem astăzi.
Dumneavoastră, trupa Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, trupa Companiei Liviu Rebreanu a Teatrului Național din Târgu Mureș și cea a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, ați oferit publicului în ultimele decenii perspective interesante către universul fascinant al diversității umane.
România este recunoscută ca un spațiu al forței şi libertății de creație, care se prezintă lumii în fiecare an la marele Festival Internațional de Teatru de la Sibiu.
Arta dramatică, la fel ca întreaga cultură românească, se bucură de importanta contribuție a minorităților naționale.
Ea își găsește expresia valoroasă în instituții şi în proiectele acestora, precum cele ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
În rodnica paradigmă a dialogului intercultural, dumneavoastră, colectivele teatrelor naționale de la Târgu Mureș și Sibiu, ați conferit discursului dramaturgic excepționale probe de măiestrie.
În domeniul muzicii și al artei interpretative românești, înaltele distincții pe care astăzi, în numele statului român, vi le-am conferit dumneavoastră, maestre Iosif Ion Prunner, și dumneavoastră, doamnă Axia Marinescu, au menirea de a răsplăti misiunea de onoare pe care v-ați asumat-o pe scene naționale și internaționale, de a sluji prin muzică frumusețea și pacea.
Dumneavoastră, cei din Filarmonica Moldova, aduceți de opt decenii în fața publicului ieșean, dar nu numai, nume consacrate ale artei interpretative.
Tot astăzi am conferit Ordinul „Meritul Cultural” Muzeului Național Peleș, ca o recunoaștere a abnegației și a profesionalismului pe care specialiștii muzeului le-au dovedit în conservarea, interpretarea și valorificarea patrimoniului istoric și artistic excepțional al instituției.
Doamnă Cristina Popescu,
Doamnă Irina-Margareta Nistor,
Doamnă Eugenia Vodă,
Domnule Puiu Manu,
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, v-am conferit înalte distincții ale statului român pentru îndelungata dumneavoastră carieră de profesioniști, prin care ați adus aproape de tineri educația, filmul, literatura, istoria, științele, patrimoniul cultural, printr-o excelentă comunicare a culturii către publicul larg.
Doamnelor și domnilor,
În ultimele două secole, elitele noastre culturale au inspirat societatea românească să pășească pe drumul către modernizare și democratizare occidentală. Românii se mândresc cu personalități ale căror opere nu doar au îmbogățit spiritualitatea și patrimoniul național și universal, dar ne-au condus și la asumarea unor valori fundamentale și a unor obiective naționale.
M-am bucurat să pot promulga, în preajma Zilei Culturii Naționale, legea care dedică anul 2023 cinstirii operelor lui Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, personalități-simbol ale identității noastre naționale și europene.
Evenimentele care le vor fi dedicate vor contribui, în țară și peste hotare, la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei, precum și a rolului jucat de cultură în dezvoltarea societății noastre.
Totodată, am decis să confer Înaltul Patronaj Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timișorenii vor dovedi, așa cum spune sloganul programului, că pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară.
Distinși invitați,
2022 a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-a traversat societatea românească. După o pandemie care a marcat sever inclusiv viața culturală, războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a condus la noi crize, care au împins într-un viitor impredictibil revenirea completă a omenirii la normalitate.
În România, războiul din Ucraina a generat excepționale manifestări de solidaritate, inclusiv prin inițiativele mediului cultural.
Totodată, efectele agresiunii Federației Ruse s-au propagat cu o intensitate deosebit de mare în Republica Moldova.
În aceste zile în care pe ambele maluri ale Prutului ne onorăm cultura care ne unește, reafirm că România va acorda și în continuare sprijin autorităților și cetățenilor din Republica Moldova, inclusiv în domeniul culturii și cel al educației.
Salut rezultatele proiectelor noastre culturale comune și evoc cu satisfacție demersul nostru pe lângă UNESCO încununat cu succes pentru înscrierea artei cămășii cu altiță în patrimoniul intangibil al umanității.
Pe de altă parte, provocările globale cărora trebuie să le facem față ne arată cât de importante sunt consolidarea și modernizarea instituțiilor și mecanismelor care contribuie la apărarea valorilor pe care cultura le sădește, le susține și le dezvoltă în societate.
De aceea, salut operaționalizarea fondurilor din Programul Național de Redresare şi Reziliență care vizează domeniul culturii şi patrimoniului.
Îmi doresc, de asemenea, ca fondurile destinate reabilitării clădirilor instituțiilor culturale să-şi atingă cât de curând şi la nivelul cel mai înalt scopul.
Distinși invitați,
Vă felicit încă o dată, vă urez sănătate și cât mai multe proiecte de succes!
Vă mulțumesc!
Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au pus, timp de generații, în slujba artei și a publicului, cât și pentru contribuția adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Național „Radu Stanca”, Sibiu;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrului Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național Peleș;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Filarmonicii „Moldova” Iași.
De asemenea, în semn de apreciere pentru excelența de care au dat dovadă în întreaga lor activitate închinată artei, contribuind la promovarea acesteia în rândul publicului larg, atât din țară, cât și de peste hotare, Președintele României a conferit:
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, doamnei Marinescu Axia Ioana Cora, pianistă;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, domnului Manu Puiu, artist plastic;
- Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Nistor Irina-Margareta, critic de film, prezentator de televiziune, și doamnei Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara).
- Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante de care au dat dovadă în activitatea de promovare a valorilor și personalităților culturii naționale, atât în țară, cât și peste hotare, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Vodă Eugenia, critic de film și realizator de televiziune, și domnului Prunner Iosif Ion, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.
- În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate de promovare în societate, pe plan național și internațional, a valorilor și personalităților culturii, pentru susținerea prin intermediul produselor filatelice a valorilor democrației, și pentru sprijinul specific dat creației, inovației și tehnologiei în artele vizuale și decorative, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer doamnei Popescu Cristina, director general al „Romfilatelia”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu