KLAUS IOHANNIS - INCOMPATIBILITATE ANI. Lucian Bolcaș, după ce ICCJ a admis în principiu recursul ANI: Problema se va decide la CCR

Avocatul Lucian Bolcaș a explicat ce ar urma să se întâmple cu președintele ales al României, Klaus Iohannis, în funcție de sentința pe care judecătorii de la ÎCCJ o vor lua în dosarul acestuia cu ANI.

Judecătorii de la Curtea Supremă au admis în principiu recursul Agenției Naționale de Integritate în procesul în care instituția îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.

Vezi aici detalii: Lovitură pentru Iohannis! Ce a decis ÎCCJ în procesul cu ANI

Lucian Bolcaș a arătat că în cazul unei sentințe defavorabile lui Klaus Iohannis s-ar putea pune în discuție chiar mandatul acestuia de președinte.

"Admisibilitatea în principiu prin filtrul prevăzut de procedura civilă în această materie face ca recursul să fie judecat în fondul lui. În ceea ce privește efectele, există două opinii:

- una dintre ele - trebuie să o spun cu obiectivitate - se referă la imunitatea absolută a președintelui, condiție în care procesul evident că urmează să fie suspendat.

- a doua teză la care accesez și pe care eu o promovez este că președintele nu are imunitate absolută și în aceste condiții urmează să se pronunțe o hotărâre care, în situația în care îl face incompatibil, îi pune în discuție însuși mandatul pe care îl posedă, fiind organul statului ales", a spus avocatul, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

CCR, arbitrul final

Avocatul a opinat că problema va fi rezolvată în final la Curtea Constituțională, însă a subliniat că nu ar fi juridic moral ca o decizie judecătorească să "măture" votul masiv obținut de Klaus Iohannis în turul 2 al prezidențialelor.

"Această problemă nu poate să fie dezlegată finalmente decât de Curtea Constituțională, care în sfârșit va trebui să se pronunțe clar cu privire la imunitatea reală a președintelui în Constituția României, nu să vorbească despre diverse teze care există în literatura constituțională, despre situația din alte state ș.a.m.d., ci să se refere exact la dreptul pozitiv. Iar șase decizii de până acum a Curții Constituționale constau în aceea că președintele nu are imunitate generală, ci numai prevăzută pentru deputați și senatori. Și, în aceste condiții, Klaus Iohannis devine incompatibil.

Dar se naște o altă problemă de moralitate juridică: nu poți printr-o hotărâre judecătorească să mături votul care a fost clar exprimat. Nu am votat pentru dl Klaus Iohannis, fără niciun fel de discuție, dintr-o multitudine de motive, dar dacă acesta a fost votul popular, nu poți să-ți bați din nou joc printr-o hotărâre judecătorească de votul românilor, așa cum s-a întâmplat la referendum", a conchis Lucian Bolcaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel