Iohannis, decizie revocare Kovesi. Atac fără precedent la CCR - PSD - Dragnea - Toader

Laura Codruța Kovesi și Klaus Iohannis
Laura Codruța Kovesi și Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis face declarații de ultim moment. 

”Tocmai s-a încheiat întâlnirea pe care am avut-o cu o delegație a Comisiei de la Veneția, venită în România să discute despre Legile Justiției. Eu i-am sesizat, i-am rugat să facă o analiză a legislației, care este încă în lucru. Am avut o discuție foarte bună, am discutat despre aceste legi, care sunt preocupările noastre, așteptăm, cu mare interes, să avem chiar o opinie preliminară în scurt timp și o opinie consolidată care, cred eu, va fi luată în considerare de Parlament. 

Am discutat despre principii nu despre textul legii. Le-am explicat cum am ajuns la această sesizare, că anumite prevederi pot duce la blocaje, le-am explicat detaliat preocupările mele, le-am explicat detaliat procedura, parcursul legii.” a spus Klaus Iohannis. 

Despre decizia CCR cu privire la revocarea Laurei Codruța Kovesi, Klaus Iohannis afirmă: 

Am citit motivarea deciziei CCR, ca să nu apară o confuzie: am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine, mai avem un pic de citit. Au apărut câteva lucruri pe care pot să le comunic și astăzi, m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Aș sublinia după o primă citire foarte atentă a decizie și motivării. 

În această etapă, recunosc, că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar, o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr. 

Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție, se pune întrebarea legitimă: dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți, mai e nevoie de lupta anticorupție în România? Aici răspunsul meu e ferm și clar: românii trebuie să aibă încredere că e o luptă dreaptă, România are nevoie de lupta anticorupție. 

Lupta anticorupție este un succes în România, lupta anticorupție merge mai departe. 

PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României, pentru că președintele României, actualul, evident că are altă părere decât majoritatea PSD-istă din Parlament. (...) Nu cumva legile au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui, e clar că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Din păcare, decizia CCR vine în aceeași logică de diminuare a rolului președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror. De aici, apar întrebările.

Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt independenți ca să fie eficienți sau sunt duși în subordinea ministrului Justiției decât sub autoritatea lui așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem. 

O altă întrebare: avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută, fără să se țină seama de avizul CSM? 

Ce mai este CSM, cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal de garantare a independenței justiției dacă nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror șef? 

Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate fi la finalul dezbaterii. 

Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuție cu toți actorii interesați, e nevoie ca poporul român să-și spună părerea, poate e nevoie de o clarificare în Constituție. (...)

Riscul este să ne găsim într-o situație de formă fără fond. 

Nu putem face următorul pas (revocarea n.r.) pentru a clarifica ce ni se transmite în această motivarea. 

PSD-iștii se grăbesc un pic. 

Nu va exista nicio suspendare, nu există niciun temei, dacă unii PSD-iști vorbesc la TV pentru a părea mai interesanți, e problema lor. 

E nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, nu putem sta până-n decembrie. Nu cred că cineva se așteaptă de la mine să aplic mecanic într-o zi sau două. 

Trebuie să ne lămurim înainte să facem un pas. 

Lupta anticorupție trebuie să continue, nu pot fi controlați politic, nu putem să avem un super-ministru care să dicteze președintelui ce să facă. 

Eu nu încalc Constituția, eu veghez la respectarea ei. 

Cum se trezește un politician care este și infractor să se ducă la televizor să atace procurorii, după ce a făcut un miting mediocru. Este inadminisil, nu putem să lăsăm statul într-o stare de incertitudine de dragul unuia care vrea să fie mai puternic decât e sănătos să renunțăm la chestiuni democratice. 

Eu sunt dispus să pornesc un demers cu privire la consultările politice. 

În România nu există un stat paralel, e o invenție a PSD-iștilor. În România există un singur stat, acel stat îl reprezint eu. E o invenție, pot să-i asigur pe români că restul sunt povești. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel