Klaus Iohannis, interviu în The European Times: "Efecte profunde asupra societății"

Președintele Klaus Iohannis a acordat un interviu pentru The European Times.

Președintele a vorbit despre prioritățile și principalele obiective ale mandatului său, rolul României și poziția în regiune în contextul geopolitic actual, despre ce trebuie să facă România pentru a fi membră a Spațiului Schengen, despre ce sfaturi are pentru publicul și instituțiile din România pentru a promova o imagine corectă și obiectivă a României în afara țării, despre cele mai bune sectoare de investiție în România, avantaje și provocări.

Obiectivele lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis adeclarat că obiective pe care și le-a stabilit sunt cele care l-au ajutat președinția țării și sunt obiective pe termen lung. "Atunci când sunt îndeplinite, ele vor avea efecte profunde asupra societății. Aceste obiective se referă în mod semnificativ la schimbarea mentalităților și a modului în care se exercită puterea. Trăim într-o perioadă în care politicienii trebuie să se reconecteze cu alegătorii și să acționeze în calitate de reprezentanți ai intereselor comunităților acestuia, nu de propriile lor comunități", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că nu-și poate atinge obiectivele peste noapte, ci treptat. El a subliniat că-n primele șase-șapte luni s-a implicat în discuții cu partidele politice și mediere, în elaborarea unei legislații electorale îmbunătățite. Klaus Iohannis a vorbit despre legile adoptate în Parlament cu privire la finanțarea partidelor, legea pentru înființarea partidelor și alegerile locale. "Toată această legislație nu este perfectă, dar reprezintă un pas înainte", a declarat Klaus Iohannis.

Context geopolitic

Președintele a precizat că actualul context geopolitic este "foarte sensibil", fapt luat în considerare în elaborarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării. Klaus Iohannis a declarat că România se află într-o regiune caracterizată de existența unor "conflicte înghețate" și "marcată de conflicte active și deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă".

"Când am fost învestit în funcția de președinte prin vot cetățenilor, m-am angajat pentru a ajuta România se afirme ca o națiune puternică, o națiune care este pe deplin conștient de ceea ce dorește în Europa și în lume. În acest sens, o Românie puternică beneficiază de încrederea deplină a partenerilor săi, și este, la rândul său, un furnizor de încredere, o sursă de stabilitate într-o regiune complicată, și cu un atașament profund față de valorile și principiile democratice", a spus Klaus Iohannis.

Despre România în Schengen

"România a îndeplinit criteriile tehnice necesare aderării la Schengen, de mai mulți ani acum. Cu toate acestea, au existat decizii politice ale unor state care au determinat amânarea aderării efective. Vom continua să facem toate demersurile necesare pentru a ajunge la o soluție pozitivă la nivel politic. Aș dori să precizez, totuși, că România acționează ca și cum a fi deja parte din spațiul Schengen. Rezultatele bune înregistrate în lupta împotriva terorismului, de exemplu, atestă faptul că suntem parteneri de încredere și că atitudinea noastră este în conformitate cu statutul de membru Schengen", a declarat președintele.

Klaus Iohannis spune că este complicată combaterea stereotipurilor, dar românii din străinătate demontează miturile prin comportamentul lor onest și decent și munca onorabilă. Cât despre atragerea investitorilor în România, președintele declară că România a ajuns la stabilitate macro-economică, esențială pentru atragerea investitorilor. Președintele a declarat că avem forță de muncă foarte bine pregătită și remarcabile resurse naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel