Preşedintele Klaus Iohannis, prezent marți la evenimentul de lansare a liniei telefonice Help-Line și a platformei on-line destinate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, a salutat inițiativa organizației "Salvați Copiii" și a vorbit despre situația dramatică în care se află prea mulți copii din România care ar putea duce la consecințe grave pe termen lung pentru dezvoltarea lor.
În cadrul evenimentului care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a punctat faptul că "modul în care o societate ştie să aibă grijă de copiii ei spune multe despre aceasta şi despre viitorul ei".
"Găzduim acest eveniment la Palatul Cotroceni ca o continuare a colaborării noastre și ca expresie a unui parteneriat în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie de noi.
M-am gândit cu atenție cum am putea defini cel mai bine momentul la care asistăm - respectiv lansarea primei linii telefonice și a platformei online în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Bucuria de a vă avea aici și aprecierea pentru eforturile dumneavoastră nu pot fi separate de preocuparea față de o situație dramatică pentru zeci de mii de copii și familiile lor. Prea mulți copii cresc azi în România lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părintească, iar consecințele pe termen lung pentru dezvoltarea lor sunt majore.
De aceea, aș spune mai degrabă că este un moment al adevărului și al acțiunii responsabile. Modul în care știe să aibă grijă de copiii ei spune multe despre o societate și despre viitorul ei.
[citeste si]
După generația care a avut de înfruntat lipsa de libertate în perioada comunistă, după generația care a suportat costurile tranziției, după cea care a plătit din buzunar ieșirea din criza economică, nu vreau să avem o altă generație de sacrificiu - aceea a copiilor care cresc singuri, departe de părinții lor. Aceștia nu trebuie să plătească prețul emoțional și social al unui context care a obligat milioane de români să caute o viață mai bună în afara granițelor.
Pe termen scurt se impun răspunsuri rapide. Acești copii au nevoie de noi azi. Suntem datori la un efort comun al instituţiilor cu atribuţii în domeniu, al autorităţilor responsabile de protecţia familiei şi copilului, al școlilor, al comunităților locale și al societății civile, pentru ca ei să nu fie afectați pe termen lung.
Cred în importanţa unor reţele de suport, cu persoane din afara familiei - profesori, asistenţi sociali, consilieri şcolari, psihologi - care să preia o parte din atribuţiile părinţilor în domeniul performanţei şcolare, care să îi motiveze și încurajeze pe copii și să se asigure că aceștia sunt pe deplin integrați. De asemenea, comunicarea permanentă dintre şcoală şi părintele rămas în ţară este esențială.
Nu doar acești copii trăiesc o dramă, ci și părinții lor. Pe termen lung, reducerea și stoparea acestui fenomen este în strânsă legătură cu investiția în sănătate și educație, cu dezvoltarea economică și cu toate acele măsuri care îi pot face pe români să rămână ori să se întoarcă acasă", a declarat președintele Iohannis, care a salutat, inițial inițiativa organizației Salvați Copiii! și le-a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect care poate da o șansă în plus unui copil.
Help-Line, linie telefonică pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate
Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), a lansat, marți, în prezența președinelui Klaus Iohannis, linia telefonică Help-Line, precum și platforma web www.copiisinguriacasa.ro, care au ca scop oferirea de informații și consiliere gratuită pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, dar și pentru persoanele în grija cărora aceștia au fost lăsați, pe perioada absenței din țară a părinților.
În cadrul aceluiași proiect va fi derulată și o campanie de informare destinată părinților, care pune accent pe obligațiile ce revin acestora înainte de plecarea în străinătate: notificarea prealabilă obligatorie a autorităților locale și desemnarea unui reprezentant legal al copilului. Campania atrage atenția, totodată, în legătură cu riscurile asupra copiilor pe care le implică lăsarea lor în grija altor persoane.
"După ani și ani de tranziție, copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate reprezintă o realitate dureroasă a României. Ca orice mamă, vă pot spune că acești copii au nevoie de protecție și grijă atât din partea statului, cât și a societății, în general. Guvernul a aprobat, în luna august, noi reglementări pentru îngrijirea copiilor rămași acasă, fără părinți. Salut inițiativa Organizației Salvați Copiii România de a lansa acest proiect menit să sprijine copiii care au nevoie de noi, toți", a declarat ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb cu prilejul lansării proiectului.
La rândul său, doamna Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a adăugat că "Sprijinirea acestor copii, dar și a persoanelor în grija cărora sunt lăsați acasă trebuie să fie un efort de echipă, la care să participe, în egală măsură, specialiștii din domeniul social, dar și cei din educație. Situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate are consecințe profunde la nivel emoțional, reflectate în scăderea performanțelor școlare și chiar a abandonului școlar".
În cadrul aceluiași proiect, copiii afectați de migrația economică a părinților, familiile acestora sau persoanele în grija cărora aceștia au rămas beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social prin intermediul celor 16 programe locale derulate de Organizația Salvați Copiii în orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Târgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Negrești, Timișoara și Târgu Mureș.
Inițiativa face parte din proiectul "Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu