Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor, i-a adresat o întrebare esențială lui Klaus Iohannis. Președintele în funcție a afirmat că a fost atins un subiect sensibil.
Radu Tudor: ÎCCJ, CCR, CSM, IJ au scris negru pe alb despre încălcări ale legii, ale Constituției și abuzuri anumitor magistrați. (...)De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dvs.? De ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile și libertățile fundamentale? De ce o diferență atât de radicală între discursul din 2015 de la CSM și a urmat în anii următori?
Klaus Iohannis: Ați atins o chestie foarte sensibilă și cred că este foarte să discutăm despre această chestiune. E vorba despre independența justiției. Aș fi putut să merg la CSM și să impun un anumit punct de vedere. Aș fi putut să fac presiuni publice asupra sistemului de justiție, dar eu chiar cred în independența justiției și în nevoia independenței justiției și m-am abținut de la aceste lucru. Dacă în anumite abordări instituționale în interiorul sistemului de justiție au existat abateri, aceste chestiuni trebuie lămurite acolo unde spune Constituția că se lămuresc, în CSM, fără președintele României. Faptul că am dreptul să merg acolo și să iau parte, nu înseamnă că am drept de vot și cred că dacă reclam de la toți politicienii să nu se atingă de independența justiției, acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru președintele României și, din acest motiv, mă exprim și sunt de-a dreptul un fan al independenței justiției și las entitățile care, constituțional, au dreptul să se ocupe de aceste chestiuni, să se ocupe.
Radu Tudor face trimitere la prima ședință a CSM la care a participat Klaus Iohannis, în ianuarie 2015. Iată ce spunea Klaus Iohannis despre drepturile și libertățile cetățenești și telejustiție:
”Consider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiția trebuie exercitată cu demnitate, respect și sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic. În același timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare să fie folosite în condiții de deplină concordanță cu Constituția și cu reglementările internaționale și doar sub controlul unui magistrat judecător. Astfel, este esențial ca magistrații judecători și procurori să exercite un control efectiv asupra proporționalității, legalității și utilității tuturor măsurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apăra inculpații și faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decență a actului de justiție, de apărarea principiilor care stau la baza oricărei societăți democratice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu