Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Prima Doamnă, Carmen Iohannis, au participat la dineul de gală oferit de Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia în onoarea Șefilor de Stat și de Guvern la Madrid, cu ocazia Summit-ului NATO.
Publicitate
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul NATO de la Madrid.
Şeful statului a fost însoţit la acest dineu de soţia sa, Carmen Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid.
Miercuri, şeful statului va lua parte la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, având ca teme de discuţie războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei, reuniune în deschiderea căreia va interveni şi preşedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinţă, scrie Agerpres.
În cadrul reuniunii vor fi abordate Noul Concept Strategic şi noile măsuri privind descurajarea şi apărarea.
"Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face faţă provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO şi statele Aliate", precizează un comunicat.
Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va participa la o a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene.
Liderii din statele membre NATO vor discuta, astfel, împreună cu partenerii cu aceeaşi viziune provocările şi ameninţările globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, precum şi articularea unei poziţii comune faţă de acestea, cu accent pe obiectivul prezervării şi consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli.
Joi, preşedintele României va lua parte la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică, urmând a fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.
Fotografiile cu preşedintele Iohannis la eveniment pot fi văzute în Galeria FOTO.
Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței care are loc în capitala spaniolă Madrid, relatează Reuters, conform Mediafax. Președintele finlandez, Niinisto Niinisto, a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun "pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele". Turcia a blocat inițial solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
Reamintim că președintele finlandez Sauli Niinistö s-a întâlnit marți cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. La reuniune a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La finalul întrevederii, care a durat aproape patru ore, cei doi miniștri de externe au semnat un „Memorandum de înțelegere” între cele două țări, care prevede că: „Turcia va sprijini invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO la summitul de la Madrid din această săptămână”.
Biden a avut înaintea începerii summitului o întrevedere de circa o oră cu gazda acestuia, premierul spaniol Pedro Sanchez, după care cei doi au făcut declaraţii în faţa presei, fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor, potrivit Agerpres.
Suntem aici împreună pentru a apăra securitatea noastră comună şi a pune accentul pe ea, consolidând alianţa noastră transatlantică şi răspunzând provocării cu care ne confruntăm astăzi, a spus preşedintele american, cu referire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care, a adăugat el, a zdruncinat pacea în Europa şi regulile postbelice.
Premierul socialist spaniol şi preşedintele democrat american au semnat o declaraţie comună prin care au reînnoit bazele relaţiei bilaterale americano-spaniole în materie de apărare, drepturi ale omului, egalitate de gen, imigraţie, etc.
Biden a confirmat că Statele Unite vor disloca la baza navală spaniolă de la Rota încă două distrugătoare, pe lângă cele patru existente.
Mai devreme, consilierul său diplomatic şi militar Jake Sullivan a spus că Statele Unite vor face la summitul NATO de la Madrid anunţuri precise despre noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung în Europa, în special în estul continentului, iar un anumit număr de state membre ale NATO de asemenea vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja luni că printre deciziile summitului se vor număra creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari şi consolidarea la nivel de brigadă a grupurilor de luptă ale Alianţelor de pe flancul estic, unde vor fi de asemenea prepoziţionate cantităţi suplimentare de echipamente şi materiale militare.
La acest summit va fi adoptat un nou concept strategic pentru noua realitate de securitate, iar pe agenda reuniunii se va afla şi o dezbatere despre China, a menţionat de asemenea Stoltenberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu