Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României

Mauriciu Brociner
Mauriciu Brociner

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 1 septembrie 2022, un mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat - Departamentul Securității Naționale - Secretariat CSAT.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent și a participat la Războiul de Independență din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Grivița 2, în timpul căruia a fost rănit.

Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și a primit cetățenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență.

Evenimentul de astăzi pune în evidență unitatea și dăruirea cu care locuitorii țării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independența și idealurile naționale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate.

Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtășesc aceleași valori și idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianței din care România face parte.

Acum suntem „Toți pentru unul, unul pentru toți!”, iar sub această deviză a Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică alianță politico-militară defensivă, militarii noștri se pregătesc și luptă împreună cu camarazii lor din statele NATO, într-o expresie a comuniunii de valori și a cetățeniei democratice, în care respectul diversității noastre culturale ne întărește și ne apropie.

În actualul context marcat de multiple crize, se accentuează însă intoleranța și actele de violență împotriva unor întregi categorii de oameni. Astfel de manifestări nu trebuie tolerate.

Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, care produce deja efecte benefice la nivel național, demonstrează, încă o dată, hotărârea țării noastre în promovarea toleranței și bunei înțelegeri în societate.

Doar prin cunoaștere și respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului și a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creșterea toleranței și consolidarea păcii, iar țara noastră este pe deplin angajată în această direcție.

Mulțumesc comunității evreiești pentru implicarea în viața socială din România și îi asigur pe membrii acesteia, precum și pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul țării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României".

Vezi și: România cumpără rachete antiaeriene de 700 de milioane de euro. Radu Tudor: Ar fi trebuit ca războiul să nu ne surprindă fără ele. Nu ne putem juca cu focul

Mauriciu Brociner, (n. 1854 – d. 18 iulie 1946), militar şi diplomat, erou de război. Mauriciu Brociner a fost unul din cei o mie de voluntari evrei români care au luptat în Războiul de independenţă (1877-1878).

 La 30 august 1877, în luptele care au dus la cucerirea celor două redute la Grivița, după căderea căpitanului Valter Mărăcineanu sergentul Mauriciu Brociner a preluat comanda batalionului și a înfipt steagul român pe redute drept la care a fost avansat la gradul de sublocotenent fiind primul evreu român care a primit grad de ofițer în timpul războiului, la 15 iulie 1877. După război, în anul 1879, prin decretul regal 255, 883 evrei români care au luptat în război au primit cetățenia română, potrivit Wikipedia.

Eliberat din serviciul militar activ în 1879, Mauriciu Brociner a lucrat ca impiegat de cancelarie la oficiul vamal din Galați și funcționar la Ministerul de Război. În anul 1882, Mauriciu Brociner a intrat în serviciul Curții Regale, devenind director al Mareșalatului Palatului Regal și secretarul Reginei Elisabeta. În anii 1916-1918, când Bucureștiul a fost sub ocupație germană, a îndeplinit rolul de administrator al proprietăților regale rămase sub ocupație. În urma unui conflict cu Alexandru Tzigara-Samurcaș, care fusese numit reprezentant al Curții Regale în teritoriul ocupat, a fost concediat de la Palatul Regal și pensionat forțat în 1920.

În 1921 a fost numit consul onorific al României la Frankfurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel