Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat ferm împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe, care a fost atacat vineri dimineață în timp ce susținea un discurs la un eveniment electoral în orașul Nara.
„Condamn ferm împușcarea fostului premier japonez Shinzo Abe. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia sa și poporul Japoniei!”, a scris președintele Klaus Iohannis, vineri, pe Twitter.
Strongly condemn the shooting of former Japanese Prime Minister @AbeShinzo. In these very difficult moments, our thoughts and prayers are with him, his family and the people of Japan!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 8, 2022
Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei ca timp petrecut în funcție, a fost împușcat vineri, în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare nipone, iar televiziunea publică NHK susține că politicianul a fost atacat de un bărbat care l-a împușcat din spate cu o armă artizanală, transmite Reuters.
Incidentul a avut loc în orașul Nara, în timp ce Shinzo Abe susținea un discurs electoral, transmite și BBC.În vârstă de 67 de ani, fostul premier nipon era în stare de stop cardiorespirator, a spus fostul guvernator din Tokyo, Yoichi Masuzoe.Actualul premier al Japoniei, Fumio Kishida, a confirmat că succesorul său este în stare gravă. Cu această ocazie, el a condamnat incidentul drept un atac inacceptabil la temelia democrației nipone.
Suspectul, un bărbat în vârstă de 41 de ani, a fost arestat de polițiști. NHK spune că ar fi vorba despre un individ pe nume Tetsuya Yamagami, pe care l-a citat spunându-le polițiștilor că era nemulțumit de Abe și că a vrut să îl ucidă.
Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, vineri, în numele Guvernului, atacul asupra fostului prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe, aflat în stare critică după ce a fost împuşcat, subliniind că acesta este "un prieten stimat al României".
"Guvernul României condamnă cu tărie atacul asupra fostului premier Abe Shinzo, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten stimat al României", a transmis premierul Ciucă, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Twitter a Executivului.
Nicolae Ciucă a subliniat că este alături de familia lui Shinzo Abe şi de poporul japonez în aceste momente dificile.
Premierul nipon Fumio Kishida a anunţat vineri că Shinzo Abe, predecesorul său în acest post, se află în stare foarte gravă după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs la un eveniment electoral la Nara.
Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara (vest), vineri, şi este inconştient, au raportat media locale, citate de Reuters şi AFP.
Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis că fostul premier a fost atacat.
Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă.
Potrivit surselor, fostul premier pare a fi în stop cardiac, mai scrie Reuters, conform Agerpres.
Nu a fost făcut un anunţ oficial, dar, potrivit France Presse, el nu mai prezintă semne de viaţă. Poliţia a anunţat că a reţinut un suspect şi că a găsit arma atacului. Violenţele armate sunt extrem de rare în Japonia, unde pistoalele sunt interzise.
Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie. El a demisionat în 2020 invocând de motive de sănătate, scrie Rador.
Gest controversat al noului prim-ministru al Japoniei. Premierul a trimis o ofrandă la un sanctuar simbol al militarismului japonez
Fumio Kishida, noul premier al Japoniei, a recurs la un gest într-un loc extrem de controversat, sanctuarul şintoist Yasukuni.
Noul premier japonez, Fumio Kishida, a trimis o ofertă rituală la sanctuarul şintoist Yasukuni, un loc extrem de controversat, considerat de mulţi drept un simbol al trecutului militarist al Japoniei, notează AFP.
Fumio Kishida a trimis ofranda în calitate de prim-ministru cu ocazia festivalului semestrial al sanctuarului care se desfăşoară primăvara şi toamna, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al sanctuarului.
Sanctuarul, situat în centrul oraşului Tokyo, onorează memoria a aproape 2,5 milioane de soldaţi morţi în conflictele purtate de Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.
Locul onorează memoria unor ofițeri condamnați pentru crime de război
Dar locul onorează şi memoria unor ofiţeri superiori şi politicieni japonezi condamnaţi pentru crime de război de către Aliaţi după Al Doilea Război Mondial.
De asemenea, respectul regulat faţă de acest sanctuar din partea liderilor politici japonezi contemporani are ca efect iritarea Beijingului şi a Seulului, în contextul în care China şi Peninsula Coreea au suferit sub jugul nipon în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News