Klaus Iohannis, demisie pentru șefia Senatului? Administrația Prezidențială, reacție

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Administrația Prezidențială a venit cu o reacție, după ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis ar urma să-și dea demisia, fiind cap de listă la Senat.

"Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, Preşedintele României, Klaus Iohannis, precizează că îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Reacția vine după ce, ieri, a apărut o informație pe surse citate de Digi 24 potrivit căreia președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să modifice legea astfel încât să poată candida, ţinând cont că parlamentarele au loc cu o săptămână înainte de turul doi al prezidenţialelor.

În Constituţie scrie că preşedintele nu poate fi membrul vreunui partid, iar legea prevede că pe listele partidelor nu pot candida independenţii. Ar mai fi exista, însă,variana ca președintele să demisioneze înainte de finalul mandatului.

Poziția PNL

Iată ce spunea ieri și Ionuț Stroe, putătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL):

"Candidatura preşedintelui Iohannis nu a fost discutată în partid şi nu exista niciun fel de decizie în acest sens. Ca atare, în mod evident că vorbim de o simplă speculaţie. Eu vă spun în calitate de purtător de cuvânt, dumneavoastră prezentaţi o informație care v-a parvenit pe anumite surse. În mod oficial, atâta timp cât această candidatură nu a fost discutata în cadrul organizaţiei, oficial nu există o decizie în acest sens. Avem foarte multe organizaţii judeţene care ne-au transmis listele candidaţilor pentru a fi validate. În acest moment, nu există o propunere în ceea ce îl priveşte pe președintele Klaus Iohannis ", a spus Ionuț Stroe, la postul tv citat anterior.

"PNL Bucureşti şi-a desemnat mai mulți oameni care pot face această ofertă politică în toamna acestui an, dar deocamdată nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte candidaturile", a mai spus liberalul.

"Dacă vom fi în această situație, va trebui să decidem"

Întrebat dacă PNL va accepta să îl pună cap de listă la parlamentare pe președintele Klaus Iohannis, în cazul în care acesta și-ar dori, Ionuț Stroe a punctat:

"Dacă vom fi în această situație, va trebui să decidem pentru că, până la urmă, vorbim despre un lider care are o experienţă valoroasă în funcţia de preşedinte, un om alături de care am avut un parteneriat corect. Nu aş merge mai departe cu speculaţiile, pentru că, deocamdată, nu există o asemenea propunere. Este un om politic reper în istoria postdecembristă românească, un om politic foarte implicat, un om cu foarte bune relaţii în afară, dar deja intrăm într-o zonă a speculaţiilor. Nu există, deocamdată, niciun fel de candidatură, de discuţie în cadrul partidului şi niciun fel de decizie."

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie - alegerile parlamentare; 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00.

La 30 noiembrie 2024, ora locală 7.00, începe prima zi de votare în străinătate. Votarea în străinătate are loc până la 1 decembrie, ora 21.00. La 1 decembrie, ora 7.00, începe votarea în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel