Klaus Iohannis, ordin pentru CSM, în vederea desfiinţării SIIJ. Alex Coita, reacţie: Punem lupul paznic la oi

Alex Coita
Alex Coita

Politologul Alex Coita a reacţionat după ce preşedintele Iohannis a cerut CSM să se ralieze în vederea susţinerii unui proiect de lege pentru desfiinţarea SIIJ. 

"Observ că ne confruntăm cu o înțelegere eronată a modului în care politicul trebuie să se raporteze la justiție într-un stat de drept. Oamenii politici, decidenții, nu au rolul de a milita pentru independența justiției, declarativ sau solicitând implementarea unor recomandări pentru că li se par lor bune. Această abordare constituie o ingerință în actul de justiție. Repet: nu e rolul politicienilor să militeze pentru independența justiției.

Este ca și cum ai pune lupul paznic la oi. Rolul politicienilor este acela de a asigura, prin intermediul mecanismului democratic al dezbaterii parlamentare, cadrul normativ care să permită justiției să funcționeze fără ingerințe externe. Asta înseamnă nu prin decrete guvernamentale și nici prin intermediul unor protocoale care au rolul unor cârje para-legale sau prin intermediul unor hotărâri ale CCR care ajung să supralegifereze", a explicat Alex Coita pe pagina sa de Facebook. 

Magistraţii, somaţi să pornească dialogul

"Sunt conștient că prin cele de mai sus am supărat toate taberele și mă bucur foarte mult să fac asta, pentru că în ceea ce privește justiția nu trebuie să existe tabere. Trebuie să existe dialog generator de consens, iar acest consens nu poate porni decât de la cei care fac obiectul legiferării, adică de la magistrați.

Din păcate, însă, realitatea este că sistemul de justiție din România dovedește o lipsă de coeziune internă și disfuncționalități sistemice la care suspectez că au contribuit masiv contorsiunile rezultate în urma nevoii de a acomoda „viziuni” exogene, fie că vorbim de strategii de securitate sau de ambiții politice personale. Normalizarea zonei de justiție din România nu poate începe cu declarațiile președintelui, ale primului ministru, ale PSD sau USR. Nu poate începe nici cu implementarea recomandărilor oricăror actori externi. Normalizarea trebuie să înceapă organic, din interior, prin cauterizarea contenciosului intern care șubrezește cadrul instituțional și ne vulnerabilizează ca stat.

Altfel spus, actorii din sistemul de justiție trebuie să se pună de acord privind imperativele de funcționare a acestui domeniu fundamental pentru țară. Rolul CSM este unul central în acest sens. De aici trebuie să pornească demersul de normalizare. Iar actorii politici trebuie să tragă aer în piept, să stea pe margine și să aibă răbdare. Dar mai ales să nu mai instrumentalizeze politic tema justiției", a mai spus politologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel