Președintele Klaus Iohannis urmează să țină o conferință de presă, luni, la ora 17:00.
Intervenția președintelui vine în ziua în care are loc reuniunea extraordinară a miniştrilor de Justiţie şi Interne din UE. Discuţiile vizează cotele obligatorii de refugiaţi. România respinge cotele impuse, la fel şi Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Danemarca. Subiectul a fost discutat duminică de preşedintele Klaus Iohannis cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.
DCNews vă transmite principalele declarații ale președintelui.
- La început de an se întâmplă un lucru ciudat de mulţi ani încoace, apare un soi de ştiri care sunt de fapt neplăcute. Auzim că şi în acest an şcolar un număr mare de unităţi nu are condiţii bune pentru a primi elevii. Încercând să aflu cam cât despre unităţi şcolare este vorba, am ajuns la ceva surprinzător. Am aflat că patru mii de clădiri din România, din unităţile şcolare româneşti nu au utorizaţie de funcţionare, în principal nu au autorizaţie sanitară. Este foarte mult. Peste 80% nu au această autorizaţie pentru că fie nu au apă curentă, fie nu sunt racordate la canalizare, fie nici una, nici alta.
- Lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil ca până-n toamna anului 2018 să avem o Românie modernă și în școli. Din acest motiv, avem trei ani, 2016-2017-2018, iar când începe anul școlar 2018-2019, să intrăm în serbările centenarului fără această ruşine naţională.
- Dacă ne uităm pe datele ultimilor ani care privesc Bacalaureatul, observăm că aproximativ jumătate dintre cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Când analizăm situația manualelor școlare, observăm iar probleme. Când urmărim datele rural-urban, observăm o mare problemă, copiii din mediul rural nu au nici aproximativ măcar aceeași șansă cu cei din mediul urban. Când urmărim datele de integrare în piața muncii, chestiunea devine tragică. Un număr mare de tineri absolvenți nu-și găsesc un loc de muncă. Toate acestea ne duc cu gândul la ideea de reforme, dar reforme s-au făcut și situația a rămas aceeași. Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică, o nouă reformă în învățământ. Îi invit pe toți cei interesați să participe la această reformă- societate civilă, sindicatele, asociaţii profesionale, instituţii centrale şi judeţene, universităţ. Prin această consultare publică care cred că va dura cel puțin doi ani, sper să punem bazele unei reforme care transformă profund școala românească, în așa fel încât elevul, când termină școala, să fie dorit la locul de muncă, să fie perfomant.
Președintele spune că nu este vina Ministerului Educației, ci a descentralizării prost făcute, când școlile au trecut în subordinea administraților publice locale.
Despre cotele obligatorii de refugiați
- Eu cred că tematica cotelor obligatorii va dispărea. Nu mi se pare normal ca o țară să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Există alte forme prin care țările care refuză aceste cote obligatorii își pot exprima solidaritate. România este solidară și cu ceilalți membri din UE și cu imigranții. Noi am făcut o ofertă chiar foarte generoasă pentru relocarea acelor 40.000 de imigranți despre care s-a discutat în iunie. România nu este o țară xenofobă, autistă sau separatistă. Trebuie să existe negocieri discuții și un plan al Guvernului care să vină cu anumite propuneri. Noi participăm la întărirea granițelor UE, dacă ni se cere și este dorit.
Klaus Iohannis a precizat că România trebuie să-și asume imigranții pe care-i primește, să-i asume, să-i integreze, să-i ajute să învețe limba română, să-i îndrume să meargă într-o societate care să-i accepte și unde să se integreze singuri și să-și găsească singuri locuri de muncă, subliniind că inițiala cazare e cea mai mică problemă.
"Imigranți nu vor să intre sau să se stea în România. Pentru ei suntem marginali", a mai spus președintele Klaus Iohannis. Președintele a mai spus că putem primi chiar și zece mii de imigranți, dar problema este să știm cum să-i gestionăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci