Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Bogdan Chirieac: O întâlnire de consolare pentru președinte. A fost refuzat la greu

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre întrevederea dintre Klaus Iohannis și Joe Biden. 

Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington. Marţi, 7 mai, preşedintele României va fi primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Bogdan Chirieac a comentat această întrevedere la Antena 3 CNN, remarcând faptul că anunțul a fost făcut din scurt, după ce Klaus Iohannis a ajuns în SUA.

Bogdan Chirieac: Înseamnă că vizita a fost confirmată în ultimul moment 

"Are sens în momentul acesta de ce s-a dus să ia decorația unui ONG. V-am spus, distins, dar totuși un ONG. Înseamnă că vizita a fost confirmată în ultimul moment deoarece altminteri ar fi fost anunțată de la bun început și probabil că ar fi fost atent urmărită de către presă. Deci te vezi cu președintele SUA și anunți asta cu o oră înainte de întâlnire? Ca să ne înțelegem, faptul că se întâlnesc este un lucru cu adevărat pozitiv. Orice întâlnire dintre președintele României și președintele Statelor Unite ale Americii este un lucru bun, foarte bun.

În același timp, analizând vizita cred că este o întâlnire de consolare pentru președintele Iohannis deoarece s-a lansat cu sunete și trâmbițe în campania pentru alegerea secretarului general al NATO, așa-zisa campanie, și a fost refuzat la greu, ca să spun așa, adică nici măcar o națiune membră nu l-a sprijinit, cu excepția României, dar România trebuie să se abțină în cazul domniei sale, așa se procedează", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Anunțul Administrației Prezidențiale

"Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-9 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele României va fi primit marți, 7 mai, la Casa Albă de către Președintele SUA, Joseph R. Biden, Jr.

Cu acest prilej, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere și cu Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Din delegația oficială care îl va însoți pe Președintele României la Washington, D.C., vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Totodată, miercuri, 8 mai 2024, Președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel