Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis vineri, 23 februarie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar.
București, 23 februarie 2018
Domnului Călin Popescu-Tăriceanu
Președintele Senatului
În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,
formulez următoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar
Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar creează cadrul pentru aplicarea măsurilor necesare recunoașterii titlurilor oficiale de calificare în profesia de medic veterinar, asigurând transpunerea legislației europene în domeniu.
Art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare - alin. (2) al art. 16 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar -reglementează efectul incompatibilității între calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari și cea de funcționar public. Astfel, calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcționarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcției publice.
Menționăm că art. 16 alin. (2) din Legea nr. 160/1998 în forma în vigoare prevede că pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar este obligatorie calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari.
[citeste si]
Ca efect al intervenției legislative asupra acestui alineat se elimină condiționarea expresă a exercitării profesiunii de medic veterinar de calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari.
Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 160/1998, profesia de medic veterinar este liberală și independentă, și se organizează și funcționează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Având în vedere statutul, rolul și atribuțiile Colegiului Medicilor Veterinari, precum și drepturile și obligațiile membrilor săi, obligația expresă ca orice medic veterinar să dețină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari ar trebui menținută. În opinia noastră, norma în vigoare este de natură să asigure un act medical responsabil, dar și exercitarea profesiei într-un cadru reglementat, în care organismul profesional, în calitate de autoritate competentă gestionează cariera medicului veterinar. Prin urmare, considerăm că se impune reanalizarea oportunității eliminării din dreptul pozitiv a normei de la al in. (2) al art. 16 din Legea nr. 160/1998, cu consecința menținerii ca alineat distinct de acesta a alin. (2) al art. 16 din legea transmisă la promulgare.
În vederea realizării scopului urmărit de legiuitor - asigurarea integrității în exercitarea funcției publice - considerăm că, în ceea ce privește prevederile art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare, acestea ar trebui reanalizate de Parlament și sub aspectul clarității normei, întrucât, pe de o parte, suspendarea ar trebui să opereze și cu privire la exercițiul profesiei de medic veterinar, iar pe de altă parte norma ar trebui să conțină referiri la procedura aplicabilă în cazul suspendării și ulterior, al reluării exercițiului profesiei.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu