Klaus Iohannis a prezidat miercuri, 11 martie, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de afectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM).
Publicitate
Vă prezentăm în continuare textul intervenției Președintelui României susținute la începutul reuniunii:
Domnule Prim-ministru, mulțumesc pentru invitație!
Doamnelor și domnilor miniștri,
Domnule Guvernator,
Stimați reprezentanți ai instituțiilor implicate,
Stimați reprezentanți ai mediului de afaceri,
Am încurajat de la bun început inițiativa creării acestui grup de lucru interinstituțional, care trebuie să determine cu celeritate amploarea efectelor preconizate asupra economiei României pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus.
Așa cum am menționat și ieri, după videoconferința cu liderii statelor Uniunii Europene, este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus, pentru a preîntâmpina evoluții economice, dar și sociale nedorite.
Mesajul principal pe care doresc să îl adresez este să evaluăm în mod prudent și responsabil implicațiile economice și sociale, să nu minimalizăm impactul economic al acestei crize, care se tot extinde în plan regional și european. Este esențial să identificăm cele mai adecvate mecanisme și instrumente prin care să protejăm nu doar sănătatea cetățenilor noștri, care este extrem de importantă, ci și funcționarea economiei și a societății noastre în ansamblu, care sunt, de asemenea, extrem de importante pentru noi toți.
Acest grup de lucru cu caracter operativ aduce la aceeași masă, vedeți, principalele instituții cu atribuții în domeniul macroeconomic, financiar-bancar, concurențial și structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri din România.
Evaluările și previziunile economice formulate de instituții cu atribuții în domeniu trebuie să ne permită o anumită predictibilitate și o reacție instituțională constructivă rapidă și eficientă.
Susțin implicarea mediului de afaceri, pentru ca împreună să evaluăm amplitudinea efectelor economice ale acestei epidemii de coronavirus. Trebuie să avem o bază bine fundamentată a unor măsuri de susținere a economiei, care să prevină posibilele efecte negative, generatoare de riscuri și vulnerabilități la scară macroeconomică.
Solicit acestui Grup de lucru să analizeze și să evalueze realist, realist, toate implicațiile economice determinate de COVID-19 la nivel macroeconomic, dar și sectorial. Trebuie să fim cu toții conștienți că măsurile trebuie să țină cont de interesele angajaților, ale companiilor, ale bugetului și toate acestea necesită diverse implicații și scenarii.
Aceste evaluări vor fundamenta măsurile economice și sociale necesare pentru prevenirea unor blocaje, pentru susținerea sectoarelor economice afectate și pentru asigurarea sustenabilității financiare și bugetare, în special în contextul complicat în care ne găsim. Suntem în discuții cu Banca Națională, cu băncile comerciale, cu Ministerul Finanțelor, pentru a preîntâmpina blocaje de natură birocratică.
Responsabilitatea și prudența trebuie să ghideze permanent exercițiul de comunicare publică pe tema efectelor economice ale COVID-19, pentru a nu genera mai multă incertitudine și mai multă neîncredere. Am convingerea fermă că împreună, prin colaborarea strânsă a tuturor instituțiilor și actorilor implicați, vom reuși să obținem rezultatele concrete pe care le dorim cu toții.
În încheiere, doresc vă mulțumesc pentru implicare și pentru rapiditatea cu care ați răspuns la invitația constituirii grupului de lucru. Mă bazez pe experiența și capacitatea dumneavoastră instituțională de a răspunde cu celeritate provocărilor și solicitărilor care vor însoți acest exercițiu.
Vă doresc spor și succes la lucru! Mulțumesc!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu