Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje cu prilejul zilei comemorării Holocastului împotriva romilor, numit şi Samudaripen.
"România și Europa comemorează, astăzi, Holocaustul împotriva romilor – Samudaripen, încă o pagină neagră din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.
Datorită unor oameni inimoși care s-au aliat pentru a documenta și pentru a scoate la iveală crimele împotriva acestei comunități și suferințele îndurate în timpul regimului nazist, știm că peste 500.000 de romi din Europa și-au pierdut viața atunci, în lagăre de muncă forțată, de exterminare sau în timpul deportărilor. Din 25.000 de romi din România deportați în Transnistria, 11.000 au fost răpuși de tifos, de foame și de frig. Au rămas mii de copii orfani, au rămas vieți marcate pentru totdeauna și destine frânte.
Avem datoria de a ne asigura că fiecare nouă generație cunoaște și păstrează viu adevărul, oricât de dureros, pentru împăcarea cu sine și reconciliere.
Cum reconstituirea adevărului în toate fațetele sale e posibilă mai ales pe bază de mărturii ale supraviețuitorilor sau urmașilor direcți ai acestora, vreau să fim conștienți că dacă nu intensificăm acum cercetarea și culegerea de mărturii, nu vom mai avea ocazia.
România și celelalte state europene, conștiente fiind de necesitatea promovării și protejării drepturilor omului și libertăților fundamentale, prețuind unitatea în diversitate, valoarea individualității în universalitate, și-au înțeles rolul de a sprijini comunitatea romă în toate sensurile vitale pentru aceasta, la nivel istoric, cultural și social.
Reafirm angajamentul Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului, de susținere și protejare a supraviețuitorilor, de promovare a educației și cercetării despre această pagină sumbră a istoriei.
În această zi atât de importantă, transmit comunității rome din România și de pretutindeni toată compasiunea mea pentru suferința și pierderile prin care a trecut, omagiez memoria victimelor Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen și sper ca amintirea unui asemenea eșec al umanității și omeniei să împiedice repetarea lui vreodată", a transmis premierul Marcel Ciolacu.
"Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocitățile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial și aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieți au fost curmate brutal.
Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată și dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor considerați „indezirabili” de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportați, circa 11.000 și-au găsit sfârșitul.
Genocidul împotriva romilor este o lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț față de drepturile omului. Familii şi comunități întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferințelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi.
Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăți a respingerii rasismului şi xenofobiei.
Prin informare și educație, viitoarele generații vor trebui să conștientizeze că a comemora victimele este o datorie morală și o manifestare firească a angajamentului nostru de a acționa astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată.
Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moștenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrățișează diversitatea și respinge discriminarea, care înțelege importanța solidarității și a empatiei și care, în același timp, condamnă și sancționează cu fermitate orice formă de xenofobie.
Recent, am promulgat Legea privind înființarea Muzeului Național de Istorie şi Cultură a Romilor din România, proiect care reconfirmă angajamentul nostru privind apărarea memoriei și am convingerea că, prin eforturi susținute din partea autorităților și a societății civile, acesta va avea o contribuție consistentă la promovarea diversității, toleranței și drepturilor omului.
Holocaustul romilor readuce în atenție manifestările rasiste și discriminatorii cu care se confruntă și astăzi minoritatea romă și reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăților și a stereotipurilor.
Memoria noastră colectivă, din care face parte și tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acțiunile statului român în respectarea, apărarea și promovarea valorilor esențiale ale democrației, libertății și demnității umane. Este important ca acțiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecțiilor istoriei noastre pentru sănătatea democrației, prin educație continuă și programe care să ajute generațiile tinere să cunoască trecutul așa cum a fost.
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!", a transmis şi preşedintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News