Analistul politic Angelin Ioan, într-o analiză pentru DC News, vorbește despre o nouă provocare pe scena politică: Klaus Iohannis şi PNL faţă în faţă cu noul partid USB.
Iată analiza făcută de Angelin Ioan după rezultatul alegerilor locale 2016:
Klaus Iohannis şi PNL faţă în faţă cu noul partid USB
PNL în Capitală a pierdut cea mai importantă luptă simbolică şi îl va costa scump, dar testul major PNL îl va da la parlamentare şi pentru aceste alegeri ar trebui să fie pregătit pentru a nu ajunge ca PNTCD. Acum, când cel mai uşor lucru din lume pentru toată lumea este să critice PNL, cel mai bine pentru liberali ar fi să aibă răbdare şi să-şi numere înainte de toate voturile ca să ştie exact ce rezultat politic la nivel naţional au.
Prima problemă a PNL - USB
Abia după asta, PNL poate răspunde la nemulţumirea faţă de partid. Prima problema PNL este apariţie USB şi transformarea peste noapte a USB în Uniunea Salvaţi România, adică partid politic în toată regulă cu aspiraţii pentru alegeri parlamentare. Pentru prima dată pe partea opusă PSD-ului (nu se poate vorbi despre stânga-dreapta, atât timp cât chiar Nicuşor Dan a respins diferenţa stânga-dreapta) PNL are un competitor nou nouţ. PNL se poate lupta cu USB; alegerile în ţară diferă de alegerile în Capitală, iar USB/USR va fi dificil să se organizeze la nivel naţional. În al doilea rând, PNL trebuie să revadă cine mai sunt şi unde s-au dus aceia care l-au susţinut pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2014. Acum un an, PNL avea peste 40% scor politic la nivel naţional. Trebuie văzut unde s-au dus votanţii lipsă după evaluarea scorului politic de acum.
PNL a pierdut pe drum în ultimul an un segment de electorat – atenţie, asta în Capitală, nu se ştie cât se aplică asta la nivel naţional – şi nici nu a reuşit să-şi mai mobilizeze la votanţii. În al treilea rând, dacă PNL cade în capcana dezbaterii publice - că rezultatul localelor invalidează mesajul anticorupţie - riscă să alimenteze bazinul USB. Mesajul anticorupţie este strâns legat de mesajul de schimbare al clasei politice; electoratul PSD este imun la acest gen de mesaj, însă PNL este dependent de poziţionarea clară pe această temă. Exista o diferenţă majoră de percepţie publică pe tema anticorupţiei la nivelul comunităţilor locale şi între maniera în care se poartă această dezbatere la nivel naţional, cum o ventilează media şi cum este ea absorbită în reţelele sociale şi în publicul marilor oraşe (aceşti leneşi civici care ies la vot doar când au ei chef). Dacă PNL abandonează discursul de schimbare a clasei politice (iar asta înseamnă inclusiv tema anticorupţie), nu va face decât să alimenteze discursul anti-politică al USB.
PNL are nevoie de o schimbare
PNL trebuie să recâştige polarizarea cu PSD, dacă PNL nu recâştigă polarizarea cu PSD, atunci mesajul anti-politică al USB/USR va lua avânt pentru parlamentare. Discursul de acum al PNL, că partidul a făcut integritate la maxim şi publicul nerecunoscător nu a băgat de seamă, este o dulce amăgire ce poate funcţiona ca replică de avarie într-un talkshow cu mulţi invitaţi, votanţii PNL aşteaptă mult mai mult decât acest mesaj. PNL poate continua să piardă voturi şi PNL poate ajunge ca PNŢCD pentru că România se schimbă şi pentru că bazinul electoral al PNL este expus unui competitor politic care pare că întruchipează mai bine mesajul de schimbare al României. Cât de bine, vom vedea, dar asta este altă poveste.
PNL trebuie să facă o schimbare, dar nu o schimbare haotică, cu lupte interne – cum a fost fisura dintre cele două foste partide care compun noul partid, purtată până în buza alegerilor; cu decizii politice haotice - cum a fost schimbarea a 4 candidaţi la Capitală şi cu lideri care duc mesajele partidului împrăştiat şi fără niciun rezultat. Dacă PNL nu face nicio schimbare la nivel de lideri, de mesaj şi de acţiune politică împreună cu Klaus Iohannis, electoratul liberal care încă mai mişcă cât de cât când aude de PNL, va trece cu totul la USB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News