Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal și a anunțat câți refugiați va primi România

Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni, prima conferință de presă după izbucnirea crizei refugiaților și după ce Parlamentul a adoptat Codul fiscal, în urma cererii de reexaminare venite de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a anunțat că astăzi a promulgat Codul fiscal în noua formă adoptată de Parlament și a dezvăluit că România nu va primi mai mult de 1.785 de refugiați.

Iată principalele declarații făcute de Klaus Iohannis: 

- Astăzi am promulgat Codul fiscal. Aceasta este prima temă a conferinței.

- Foarte multă lume s-a întrebat de ce am retrimis Codul Fiscal în Parlament. Au fost două motive: primul - nu avusese loc o dezbatere publică la nivelul Codului fiscal. Este nevoie de o dezbatere aprofundată, la care participă toți actorii implicați. În Parlament, o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civilă se dezbătuse foarte puțin Codul fiscal, înainte de prima aprobare. Dezbaterea care a avut loc după retrimitere a fost pe măsura așteptărilor.

- Al doilea motiv pentru care am retrimis Codul fiscal - legat de ceea ce am putea să numim responsabilitate. Am vrut să se analizeze foarte bine și să se ajungă la varianta potrivită. Prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată mi s-au părut nepotrivite. Nu am considerat că este treaba mea, ca președinte, sa spun ce măsuri trebuie să rămână.
 
- De aceea nu am apărut în această dezbatere și nu am exprimat punctul meu de vedere. Am vrut ca acest lucru să îl facă specialiștii, ceea ce s-a și întâmplat. Sunt foarte mulțumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv între partide, și votul final.
 
- A doua temă - migrația.
 
- Cred că este bine să relatez puțin discuțiile din Consiliul European. Au avut loc mai multe discuții succesive în Consiliu. Prima - în luna martie - un fel de discuție de explorare. CE a vrut să vadă care este opinia fiecărui stat membru.

- Atunci am prezentat opinia României: e nevoie de solidaritate, dar e mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câți refugiați poate să primească. Eu am optat pentru cote voluntare. 

- În luna aprilie s-a reluat discuția, la solicitarea Italiei, mai aprinsă de data aceasta. Am optat din nou pentru cote voluntare. 

- În iunie s-a discutat de cote obligatorii. Eu nu am fost de acord. Și alte state membre au fost împotrivă. S-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi acceptate în acel moment.

- S-a ajuns la următorul acord: fiecare stat să stabilească și să comunice câți refugiați poate să primească. România a anunțat că poate să primească 1.785 de refugiați.
 
- În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist. Nu avem un aflux de refugiați. Nu se constată o creștere a numărului în România, sunt fluctuații foarte mici. 

- Fenomenul este important pentru noi, pentru că suntem în Uniunea Europeană. Putem să tratăm chestiunea în solidaritate cu țările unde există un numar mare de refugiați.

- Nu este cazul să reacționăm isteric, la fel cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă.

- Trebuie să fim solidari cu statele UE, însă în continuare cred că trebuie păstrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o soluție.

- Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere îl voi prezenta și în Consiliul European, la mijlocul lunii octombrie. Voi ține cont de datele prezentate de Guvern, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptățiți să menținem cotele voluntare. 

- Uniunea Europeană nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele apărute sunt speculații jurnalistice. 

- În România vor veni 1.785 de refugiați, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu.

- Nu este vorba numai de cazare, ci și de integrarea în societate. Și aici, complicația e mult mai mare. Nu ar fi greu să transformăm o veche cazarmă în centru de primire. România nu are capacitatea să îi integreze pe acești refugiați în societate. Atât putem face acum.

- România nu este membră Schengen și atunci nimeni nu poate să intre în țară, pentru că așa dorește. La noi nu se va întâmpla ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în țară. Așa ceva pot să exclud.
 
Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

- Despre revizuirea Constituției, propusă de președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea: Constituția se discută și se modifică într-o perioadă de calm electoral. Asta înseamnă după alegerile de anul următor, nu înainte. Discuția pe Constituție, cu mare plăcere, după anul 2016. 

- Despre demisia pe care i-a cerut-o pe 5 iunie lui Victor Ponta: Nu mi-am schimbat părerea și aștept să se întâmple la un moment dat. Există un dialog, mai instituțional, mai rar, dar am discutat chestiunile importante. Schimbarea Guvernului se poate produce doar dacă primul-ministru renunță la mandat sau opoziția reușește să vină cu o moțiune de cenzură care reușește. Nici una, nici alta nu implică președintele.
 
- Despre cetățeanul român răpit în Burkina Faso: Statul român tratează cu maximă atenție acest caz. Personal, am trimis un delegat în celula de criză. Știu în ce stadiu sunt acțiunile, sunt acțiuni conforme cu manualul. Trebuie să înțelegeți că aceste acțiuni au succes dacă nu se face foarte multă publicitate. 

- Despre mutarea în Vila Lac 3: Nu am avut și nu am cerințe extravagante, dar am cerut să fie zugrăvita casa, SPP-ul a cerut să fie consolidată o parte din clădire care este un fel de adăpost. Cereri extravagante nu obișnuiesc să am.

- Despre colaborarea putere-opoziție: A fost o inițiativă lăudabilă. Dar am mai spus, partidele trebuie să se profileze, ori asta nu se poate lucrând împreună. 
 
- Despre votul prin corespondență: Partidele, în această sesiune parlamentară, doresc să abordeze cu toată forța această lege a votului prin corespondență. Este o promisiune pe care au făcut-o toate partidele. Să poftească la treabă!
 
Despre creşterea salariilor pentru demnitari: Eu cred că această chestiune este cel mai bine să se discute în cadrul noii legi a salarizării. Dacă am fost declanşatorul solicitărilor salariale, este posibil să fi jucat un rol.

--------------------------

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține astăzi, 7 septembrie a.c., începând cu ora 19.00, o conferință de presă, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni”, a anunțat Administrația Prezidențială în urmă cu scurt timp.

DCNews vă ține la curent cu cele mai importante declarații pe care le va face Klaus Iohannis.

Citește și: Război între Palate. Președinția și Guvernul, informații contradictorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel