Președintele Klaus Iohannis a comentat noua măsură pe care Guvernul Ciucă urmează să o implementeze pe fondul scumpirii carburantului.
Întrebat dacă o măsură de subvenționare a prețului carburantului este preferabilă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că suma suportată de stat, adică 50 de bani pe litru, va intra în buzunarele românilor, iar cei care sunt în domeniul transporturilor vor avea cel mai mult de câștigat.
”Reducerea accizelor este ceva doar așa, aparent, dar la îndemâna guvernelor, în realitate, nu este. Este din cauza legislației europene. La accize este ușor de umblat dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică ca să zic așa.
Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt, sigur, cele naționale. Să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă. Atât cât se poate.
Am discutat ieri cu premierul pe această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. De exemplu, pentru cei cu transportul de mărfuri care consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, poate fi suportată din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact, Ministerul Finanțelor”, a precizat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.
"Am identificat o soluţie de compensare în suma fix de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură care a fost adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Se aplică şi în Spania şi Franţa această măsură. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea preţului la combustibil va fi aplicat timp de trei luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis", a spus Nicolae Ciucă.
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre compensarea la pompă, miercuri după-amiază, într-o intervenție la România TV.
"Îmi este teamă de un singur lucru. Să nu dispară produsul la pompă! Vedeți că, la compensarea facturilor de energie electrică, Guvernul nu a compensat companiile. Companiile sunt toate pe roșu și gata să închidă. Se va întâmpla! E mai greu la energie electrică. La combustibil, sunt trei mari companii, toate străine. Petrom e o iluzie în OMV. Dacă nu le dai banii, ei nu îți aduc produsul la pompă, pur și simplu. Noi nu avem Consiliul Concurenței etc. Unul dacă nu își primește banii, nu mai dau combustibil la pompă... Și te trezești că 1 litru de motorină, de aproape 10 lei, cât e acum la pompă, nu îl vei mai găsi!”, a spus Bogdan Chirieac. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News