Klaus Iohannis tranșează scandalul din coaliție: ”Așa va rămâne”. Măsura apreciată de președinte: Au făcut un lucru bun

Klaus Iohannis/ captură video
Klaus Iohannis/ captură video

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, de la Bruxelles, despre o discuție din coaliție, dar și despre o măsură deja luată. Este una bună, spune președintele. 

Președintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde a răspuns unei serii de întrebări, inclusiv de aspect intern. 

Întrebare: Se tot vorbește în ultima perioadă despre acea introducere a taxei, fie pe supravenituri, taxe pe averi sau impozitului progresiv. Dacă ați discutat cu premierul această posibilitate, în condițiile în care inclusiv ministrul de Finanțe a lăsat de înțeles că este una dintre soluțiile care va fi propusă coaliției de guvernare și, în plus, există și acel grup de lucru la nivelul coaliției de guvernare care să propună soluții, poate chiar ce a impozitului progresiv.

Președintele acuză lipsa de comunicare în coaliție. Se discută mai mult la TV, spune el

Președintele Klaus Iohannis: ”Discuții evident sunt și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu, în sectorul energetic. Este nevoie, pe de cealaltă parte, de venituri și toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite și discuțiile care se poartă în mod nu neapărat cu titlul de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliție, deci, nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce așa va rămâne.”

De acord cu măsurile sociale

Cât despre noile măsuri de sprijin pentru populație, ce ar putea impacta în deficitul bugetar, negociat deja cu CE, președintele a spus: ”Deficitul, da, a fost negociat, dar este o asumare a coaliției și a Guvernului că atât va fi în acest an. Nu despre asta vorbim, vorbim despre câteva măsuri care vin în sprijinul populației în condițiile unei inflații destul de mari, inflație care este cauzată în definitiv de acest război al Rusiei împotriva Ucrainei. Am mai spus acest lucru și în continuare sunt convins că așa este. Sigur, în detaliu putem să discutăm orice, dar grosso modo cauza întregii crize economice, a inflației, a prețurilor la energie este acest război purtat de Rusia și președintele Putin împotriva Ucrainei. În aceste condiţii, Guvernul şi coaliția, corect, au constatat că oamenilor le este din ce în ce mai greu și este nevoie de ceva măsuri pentru a veni în special în sprijinul cetățenilor mai vulnerabili. În această idee a fost decis noul pachet de sprijin și cred că au făcut un lucru bun. Nu putem să facem abstracție de o inflație care, practic, mănâncă din venitul fiecărui român. Însă calculul a fost făcut în așa fel încât să nu afecteze deficitul.”

Citește și: Ciolacu insistă cu impozitul progresiv: Pas către țările dezvoltate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel