Preşedintele României, Klaus Iohannis, merge miercuri în vizită de stat în Ungaria, prima astfel de vizită a unui preşedinte român în ultimii 14 ani. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre însemnătatea acestui moment.
Administraţia Prezidenţială a transmis că "vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023".
"Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral", precizează sursa citată.
Preşedintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări "reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice şi de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnie".
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis merge la Budapesta. Prima vizită a unui preşedinte român în Ungaria după 14 ani
"Eu cred că e o vizită care urmăreşte normalizarea relaţiilor bilaterale. Nu că ar fi relaţii rele, că nu sunt. Dincolo de declaraţiile pe care le mai scapă dl Viktor Orban, dl Iohannis se duce la Budapesta ca un gest de curtoazie.
Până la urmă avem această moştenire comună, aproape un milion de cetăţeni români de etnie maghiară. Ceea ce, în mod normal, ar trebui să apropie cele două ţări, nu să le dezbine. Acum, că Budapesta, în stilul dlui Orban, mai scapă boii, mai zice de Ungaria Mare, de Transilvania, e adevărat, dar ne-am obişnuit de 33 de ani, şi nu sunt lucruri neapărat periculoase.
Ideea este că şi lucrurile economice trebuie întărite. Să nu uităm că Ungaria nu ni s-a opus niciodată. A fost mereu înaintea noastră, abia acum am trecut noi în faţa ei în ochii opiniei internaţionale. Dar nu s-a opus nici la intrarea în UE, nici la intrarea în NATO, nici la admiterea în Schengen. Ei vor avea anul viitor preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi ne-au promis că ne vor ajuta. Deci cred că trebuie să privim spre ceea ce ne apropie, nu spre ce ne desparte", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci