În urma adoptării Strategiei Naționale pentru Africa, România s-a angajat într-o serie de vizite în patru state din Africa.
În timpul acestei vizite, președintele Klaus Iohannis este așteptat să aibă discuții cu președinta Samia Suluhu Hassan, fiind așteptări mari în privința noilor oportunități pe care le-ar deschide discuția celor doi șefi de stat.
Vizita în Tanzania este doar una dintre cele patru state africane. Mai sunt menționate și Kenya, Capul Verde și Senegal.
Acest tur reprezintă o dovadă a angajamentului României de a intensifica legăturile cu continentul african, notează dailynews.co.tz
Potrivit publicației menționate, vizita președintelui României în Tanzania este una ce ar privi legăturile comerciale dintre cele două țări.
Datele statistice arată că, în 2021, Tanzania a exportat produse în valoare de 4,26 milioane de dolari SUA către România.
Principalele produse exportate au fost fileuri de pește (3,02 milioane de dolari SUA), cafea (994.000 de dolari SUA) și tutun brut (224.000 de dolari SUA).
Exporturile Tanzaniei către România au crescut cu o rată anuală de 19,6%, de la 40.300 de dolari SUA în 1995 la 4,26 milioane de dolari SUA în 2021.
Conform bazei de date COMTRADE a Națiunilor Unite privind comerțul internațional, exporturile Tanzaniei către România au crescut ușor la 4,51 milioane de dolari SUA în 2022.
Exporturile de pește, crustacee, moluște și nevertebrate acvatice către România au reprezentat 4,1 milioane de dolari SUA.
Între timp, România a exportat produse în valoare de 12,3 milioane de dolari SUA către Tanzania. Principalele produse exportate au fost medicamente ambalate (7,48 milioane de dolari SUA), telefoane (1,26 milioane de dolari SUA) și reactivi de laborator (298.000 de dolari SUA).
Exporturile României către Tanzania au crescut cu o rată anuală de 9,36%, de la 1,2 milioane de dolari SUA în 1995 la 12,3 milioane de dolari SUA în 2021.
Cu toate acestea, exporturile României către Tanzania au scăzut la 1,45 milioane de dolari SUA în 2022, conform bazei de date COMTRADE a Națiunilor Unite privind comerțul internațional.
Exporturile de combustibili minerali, uleiuri și produse de distilare către Tanzania au reprezentat aproximativ 316.350 de dolari SUA în 2022.
Vizita președintelui Iohannis semnalează un nou angajament pentru revitalizarea relațiilor României cu continentul, aliniindu-se eforturilor mai largi de revitalizare a relațiilor UE-Africa.
Potrivit anunțului oficial, această călătorie, prima abordare politică și diplomatică la acest nivel din ultimii 30 de ani, își propune să revigoreze relațiile României cu continentul african, atât direct, cât și în cadrul efortului comun la nivel european.
"Vizitele acestea au ca scop reînnoirea dialogului politic la înalt nivel cu statele menționate și revitalizarea relațiilor economice și sectoriale, având ca scop deschiderea și valorificarea noilor oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele legate de gestionarea provocărilor globale", a declarat Administrația Prezidențială săptămâna trecută.
Recent, România a adoptat Strategia Națională pentru Africa, prin care își propune să revigoreze și să îmbunătățească relațiile cu această regiune "în concordanță cu interesele României și cu importanța tot mai mare a Africii la nivel internațional."
Recunoscând rolul-cheie al Africii în conturarea tendințelor globale în secolul al XXI-lea, strategia își propune să reconstruiască relațiile României cu Africa, capitalizând potențialul existent pentru cooperare și explorând domenii neexplorate, a declarat Ministerul Afacerilor Externe român.
Obiectivele Bucureștiului includ cooperarea cu statele africane în educație, pace și securitate, cooperare economică și agricultură.
Vizita este răspunsul la invitația președintei Samia Suluhu Hassan, conform unei declarații emise de Ministerul Afacerilor Externe miercuri, 15 noiembrie 2023.
"Această vizită reprezintă o oportunitate pentru Tanzania de a-și consolida piața turistică, întrucât statistici actuale arată că numărul turiștilor din România a crescut de la 6.418 în 2018 la 12.148 în 2022," se menționează în declarație.
„România a investit în diverse proiecte în Tanzania, pe teritoriul continental, precum transport, industrie și turism, în valoare de 6,04 milioane de dolari, fapt ce a creat 89 de locuri de muncă. În același timp, România a investit și în trei proiecte în Zanzibar în valoare de 7,5 milioane de dolari în acest an, proiecte ce au generat 64 de locuri de muncă.”, notează thecitizen.co.tz
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu