100 de burse, în valoare de o mie de dolari fiecare, vor fi oferite elevilor de liceu sau studenților merituoși din București și județele Constanța și Prahova, care vor să urmeze o carieră în industria de petrol și gaze, în specializările chimie, inginerie mecanică, ingineria petrolului și gazelor, economie etc. Cei care vor, trebuie să aplice până pe 15 octombrie.
KMG International, care deține, prin Rompetrol, cea mai mare rafinărie din România – Petromidia - și singurul și cel mai vechi combinat petrochimic care produce bitum - rafinăria Vega -, a anunțat că a deschis sesiunea de aplicații pentru 100 de burse destinate elevilor de liceu și studenților din București și din județele Constanța și Prahova.
Condițiile principale sunt ca elevii și studenții care aplică să fi avut rezultate bune la învățătură și să-și dorească să urmeze o carieră în industria de petrol și gaze, ceea ce vor trebuie să demonstreze scriind o scrisoare de motivație. O parte dintre bursieri vor face și practică în rafinăriile deținute de KMGI.
„Păstram tradiția de a susține educația și de a cultiva ambițiile generațiilor viitoare de specialiști din domeniul petrol și gaze, prin programele noastre de practică și colaborările ample cu universități din toată țara. În anul centenarului Marii Uniri, reafirmăm angajamentul nostru pentru performanță și educație în România, motivați fiind și de rădăcinile puternice ale brandului nostru românesc, și oferim 100 de burse candidaților cu performanțe notabile", arătat Alexey Golovin, kicepreședinte al KMG International.
Din 2001, de la lansarea programului de burse, peste 1.300 de stagiari au participat la acesta, iar cei mai buni dintre ei sunt angajați acum la cele două rafinării.
Au de la cine învăța ce înseamnă această industrie
La uriașa rafinărie de la malul mării, Petromidia, lucrează, practic, patru generații de petroliști, dintre care unii chiar de la darea ei în funcțiune – în 1979 – așa că studenții și elevii bursieri vor avea de la cine învăța. La fel și în cea mai veche rafinărie în funcțiune din România – Vega (pornită în 1905) – specializată în producția de bitum.
Petromidia a fost modernizată masiv în ultimii ani, ajungând la recorduri istorice în 2017.
„Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un nou record istoric de procesare de la înfiinţarea platformei industriale (1979) de circa 5,66 milioane tone (16.800 tone pe zi), mai mare cu 5% faţă de nivelul atins în 2016. Principalii parametrii tehnologici şi operaţionali au atins niveluri record, cum ar fi cantitatea de benzină auto produsă de rafinărie (1,46 milioane tone) sau cea de motorină (2,74 milioane tone), dar şi cea de propilenă - 133.000 tone. Performanţele constante ale companiei, atât cele operaţionale, cât şi cele financiare, demonstrează încă odată că investiţiile susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, de peste 1,4 miliarde USD de la preluarea afacerii, au transformat acest business într-unul competitiv, dinamic şi sustenabil”, arăta, în primăvară, directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.
O sută de burse a câte 1.000 de dolari
Bursele, în valoare de 1.000 de dolari fiecare, vor fi acordate printr-un proces riguros de selecție: 50 vor fi acordate studenților înscriși în programul de practică al companiei, pe baza evaluării performanței lor, iar restul de 50 vor fi oferite printr-un proces de evaluare (25 pentru elevi de liceu și 25 pentru studenți), au anunțat reprezentanții KMGI.
Aplicațiile pot fi trimise prin aplicația de pe SITE-UL OFICIAL al companiei, până pe 15 octombrie, urmând ca pe 26 octombrie să fie anunțatere zultatele procesului de selecție.
Criterii de selecție
Criteriile de eligibilitate includ media academică peste 8 (pentru toți anii de studiu), implicarea în activități extra-curriculare sau de voluntariat, dorința puternică de a-și dezvolta cariera în domeniul energetic (motivație ce trebuie inclusă în scrisoarea de aplicație). Printre specializările vizate se numără chimia, ingineria mecanică, ingineria petrolului și gazelor, economie etc.
Evaluarea candidaturilor se va face de către un juriu mixt, compus din reprezentanți ai companiei și ai universităților partenere, cu expertiză vastă în sectorul energetic.
Compania pune la dispoziția candidaților o adresă de email pentru întrebări și îndrumare pe parcursul procesului de aplicație: [email protected].
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News