Cum poţi salva koala flămânzi, ameninţaţi de dispariţia habitatului lor natural şi a hranei lor preferate? Oamenii de ştiinţă australieni au găsit soluţia, dându-le să ingereze... materii fecale, relatează miercuri AFP.
Cercetătorii le-au dat marsupialelor să ingereze aceste materii, ambalate sub formă de capsule, pentru a le modifica flora microbiană prezentă la nivelul intestinelor, o schimbare care le va permite astfel să poată mânca mai multe soiuri de eucalipt.
În acest studiu, publicat marţi în revista "Animal Microbiome", Michaela Blyton, de la Şcoala de Chimie şi Ştiinţe Moleculare a Universităţii din Queensland, a explicat că a fost determinată să acţioneze după ce a văzut o scădere semnificativă a populaţiilor de koala în Cape Otway, de-a lungul faimosului Great Ocean Road, în statul Victoria.
"În 2013, populaţia de koala a atins o densitate foarte mare, ceea ce i-a determinat să mănânce toţi copacii din specia lor preferată", a afirmat Blyton, care a condus acest experiment.
Acest lucru a condus la o rată de mortalitate de 70% în rândul koala, din cauza foametei provocate de dispariţia copacilor preferaţi, iar cele mai multe dintre exemplare nu au încercat să mănânce o altă specie de eucalipt pentru a supravieţui.
"Asta ne-a determinat pe mine şi pe colegul meu Ben Moore, de la Universitatea de Vest din Sydney, să ne întrebăm dacă microbii prezenţi în intestinele koala, microbiomul lor, nu limitează tipul de copaci cu care se pot hrăni şi dacă nu ar fi posibil să le extindem regimul alimentar prin inocularea de materii fecale", a spus Michaela Blyton.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă au hrănit koala cu capsule care conţin fecale de la alte marsupiale obişnuite să mănânce o altă specie de eucalipt. Capsulele au modificat cu succes microbiomii la koala, care au putut astfel să înceapă să mănânce un alt tip de copaci, pe care cei mai mulţi dintre ei îi evitau anterior.
"Koala poate avea probleme de adaptare la noile regimuri alimentare atunci când copacii pe care îi mănâncă în mod normal dispar sau când sunt mutaţi. Studiul demonstrează că acest concept de capsule cu materii fecale face posibilă introducerea cu succes de noi microbi în intestinele koala", a subliniat Blyton.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu