Kosovarii au scăpat de vizele pentru Schengen și au luat cu asalt aeroporturile. ”Așteptăm de mult, a fost o nedreptate”. Îndeplineau condițiile din 2018, dar Franța și Olanda s-au opus

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Sute de kosovari s-au grăbit luni pe aeroportul din Priștina pentru a călători în țările UE, după ce au scăpat de vizele pentru zona Schengen. 

Kosovo a fost singura țară din Balcanii de Vest ai cărei cetățeni mai aveau nevoie de vize pentru a călători în UE. „Mă simt la fel de liber ca o pasăre acum că pot călători peste tot (Europa)”, a spus Habib Spahiu, care călătorea cu fiul său pentru o vizită de două zile la Viena, arată Reuters. 

El a făcut parte dintr-un grup de 50 de persoane care au câștigat o loterie de stat, plătită de Guvern, făcând călătoria pentru a marca procesul fără viză.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a salutat călătorii la aeroport. ”Așteptăm de mult, aceasta a fost o nedreptate lungă, dar în cele din urmă am reușit”, a spus Kurti.

Spațiul Schengen permite călătoria liberă pentru 400 de milioane de oameni între țările membre fără a trece prin controale la frontieră. Cerințele dure din partea statelor membre ale UE și disputele interne au întârziat procesul mulți ani.

În 2018, UE a declarat că toate cerințele au fost îndeplinite, dar Franța și Țările de Jos s-au opus, temându-se de un nou val de migrație.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar încă se luptă să devină stat membru al ONU din cauza obiecțiilor din partea Serbiei, Rusiei și Chinei.

Statalitatea sa este recunoscută de peste 110 de țări, dar cei 1,8 milioane de cetățeni ar putea călători în mai puțin de 20 de state fără viză. Kosovo rămâne încă una dintre cele mai sărace țări din Europa și mulți văd scutirea de viză ca o oportunitate de a obține un loc de muncă.

”Mă duc câteva zile în Germania doar să-mi caut un loc de muncă și mă voi întoarce apoi pentru a solicita o viză de muncă”, a spus un muncitor în construcții, care a refuzat să-și dea numele, în timp ce aștepta să-și ia cartea de îmbarcare.

Guvernul le-a cerut oamenilor să nu folosească greșit regulile Schengen, care spun că oamenii pot sta 90 de zile din 180 de zile ca turiști, dar nu pot lucra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel