Sute de cetățeni kosovari s-au grăbit la aeroportul din Pristina pentru a profita de eliminarea obligativității deținerii vizei pentru spațiul Schengen din Uniunea Europeană, un moment așteptat cu nerăbdare și emoție de către aceștia, scrie Reuters.
De la începutul anului, Kosovo a devenit singura țară din Balcanii de Vest a cărei populație a scăpat de necesitatea obținerii vizei pentru călătoriile în spațiul Schengen.
Printre kosovarii entuziasmați se numără și Habib Spahiu, care, alături de fiul său, a mers într-o călătorie de două zile la Viena. "Mă simt liber ca o pasăre acum că pot călători peste tot (în Europa)", a declarat el, făcând parte dintr-un grup de 50 de persoane câștigătoare ale unei loterii organizate de stat, finanțată de guvern, pentru a sărbători eliminarea vizelor.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti s-a alăturat personalului de la aeroport pentru a saluta călătorii. "Am așteptat prea mult timp, a fost o lungă nedreptate, dar în sfârșit am reușit", a declarat Kurti, exprimând satisfacția pentru acest moment important.
Spațiul Schengen permite peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre, fără controale la frontieră. Cu excepția României și Bulgariei, toate celelalte țări membre fac parte din acest spațiu de liberă circulație. Cu toate acestea, cele două țări urmează să intre și ele în spațiul Schengen, dar doar în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime, începând din 31 martie 2024, conform unei decizii a Uniunii Europene.
Procesul de eliminare a vizelor pentru Kosovo a fost întârziat de condițiile stricte impuse de statele membre ale UE și de disputele interne. În ciuda recunoașterii de către peste 110 țări a independenței Kosovo, inclusiv mai multe state europene, inclusiv cele care încă nu au recunoscut statutul său, cum ar fi România, Kosovo se confruntă cu o poziție fragilă în privința obținerii statutului de membru al ONU.
Cu toate acestea, pentru mulți kosovari, eliminarea vizelor reprezintă o oportunitate de a căuta locuri de muncă în Occident, în special în țările UE. Un muncitor în construcții, care a preferat să rămână anonim, a declarat: "Mă duc în Germania pentru câteva zile doar pentru a vedea dacă aș găsi un loc de muncă și mă voi întoarce din nou pentru a solicita un permis de muncă."
Cu toate acestea, guvernul a îndemnat populația să respecte regulile spațiului Schengen, care limitează șederea la 90 de zile dintr-un interval de 180 de zile și interzice lucrul în timpul șederii ca turist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu