Kosovo va adopta euro ca monedă unică, chiar și în zonele dominate de sârbi

Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay
Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay

Mișcarea generează îngrijorare în Vest, mai ales după ce Serbia vrea înarmare mai eficientă.

Autoritățile din Kosovo au anunțat miercuri că vor impune utilizarea monedei țării, euro, și vor elimina utilizarea dinarului sârbesc în nord, unde trăiește majoritatea minorității etnice sârbe.

Guvernatorul Băncii Centrale a Kosovo, Ahmet Ismaili, a declarat că, începând de joi, noile reguli privind tranzacțiile locale în euro vor fi aplicate în municipiile nordice, iar toate instituțiile financiare de acolo trebuie să se înregistreze în următoarea lună. Patru bănci și 15 instituții financiare utilizează dinarul sârbesc.

Guvernatorul a spus că noile reguli nu vizează dinarul sârbesc.

Cu toate acestea, decizia a stârnit îngrijorare printre puterile occidentale care se tem de o creștere a tensiunilor în relațiile dintre Kosovo și Serbia. Acestea au îndemnat Pristina să amâne această mutare.

"Euro ca singură modalitate de plată și achiziție, definită clar în Republica Kosovo, nu este o problemă negociabilă", a declarat prim-ministrul Albin Kurti.

Nu s-a primit nicio reacție din partea Belgradului.

Decizia a îngrijorat locuitorii, cum ar fi Blagica Radovanovic, profesor pensionar în Nordul Mitrovica, notează Foxnews.

"Ce vom face cu oamenii care primesc ajutoare sociale, cărora poștașii le aduc (bani) direct la uși?" a întrebat Radovanovic. "Acest lucru va provoca o mare catastrofă umanitară."

"Vom încerca să facem ca noile reguli să nu aibă un impact negativ sau să pedepsească cetățenii", a declarat vicepremierul Besnik Bislimi, promițând să urmeze o campanie de conștientizare publică.

Uniunea Europeană și Statele Unite presează ambele țări să pună în aplicare acordurile pe care președintele sârb Aleksandar Vucic și Kurti le-au atins în februarie și martie.

Negocierile de normalizare facilitate de UE nu au reușit să înregistreze progrese, în special după un schimb de focuri în septembrie trecut între luptători sârbi mascați și poliția din Kosovo, care a lăsat patru persoane moarte și a crescut tensiunile.

Atât Serbia, cât și Kosovo au afirmat că doresc să se alăture UE, dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a spus că refuzul lor de a face compromisuri pune în pericol șansele lor de aderare.

Forțele sârbe au luptat într-un război între 1998 și 1999 cu separatiștii albanezi din Kosovo. Aproximativ 13.000 de persoane, în principal albanezi etnici, au murit. Kosovo a declarat în cele din urmă independența în 2008, dar guvernul de la Belgrad nu recunoaște vecinul ca o țară separată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel