Kovesi, delegare la Parchetul General. Tudorel Toader: Nu poate rămâne acolo

Tudorel Toader, ministrul Justiției
Tudorel Toader, ministrul Justiției

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că Laura Codruţa Kovesi nu poate rămâne în funcţia pe care o ocupă la Ministerul Public.

Invitat luni seara în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut o serie de precizări referitoare la situaţia detaşării unor procurori. 

Întrebat de către Mihai Gâdea despre situaţia creată la Parchetul General, privitor la delegarea Laurei Codruţa Kovesi la Ministerul Public, acolo unde va avea atribuţii în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016-2020, Tudorel Toader a declarat că aceasta nu va putea rămâne în acea poziţie, potrivit noilor reglementări, ca urmare a faptului că - lucru subliniat de Mihai Gâdea - Kovesi ar fi sărit trepte, până în vârful ierarhiei. "Dacă are gradul de Tribunal, nu poate să rămână la Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru simplul motiv că ar sări de la Tribunal, peste Curtea de Apel şi s-ar duce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader.

"Ministrul Justiţiei, printr-o procedură legală, revocă pe cineva din funcţie, preşedintele României semnează decretul respectiv în urma tuturor discuţiilor şi ce face procurorul general? Aici nu credeţi că e vorba de o sfidare?", l-a întrebat Mihai Gâdea pe Tudorel Toader, referitor la detaşarea Codruţei Kovesi la Parchetul General.

Iată răspunsul ministrului Justiţiei: "Fără să vă contrazic, vă dau următorul exemplu: dumneavoastră spuneţi că acest fapt  este o sfidare, dar domnul Lazăr sau altcineva spune că e un lucru normal, că valorifică bogatele experienţe pe care le-a dobândit în managementul parchetelor de rang înalt. [...] Pentru procurorii de la DNA - DIICOT se prevăd condiţii: vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, pregătire. La procurorii de pe lângă ÎCCJ nu era prevăzut decât criteriu vechimii în muncă, niciun alt criteriu. Şi atunci prin ordonanţa de azi am introdus un aliniat nou, în care spunem că pentru a fi numiţi în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. [...] Să nu te duci în vârful ierarhiei sărind peste Curtea de Apel, venind de la Tribunal. Concret, în cazul de care aminteaţi, nu ştiu, dacă are gradul de Tribunal nu poate să rămână la Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru că ar sări de la Tribunal, peste Curtea de Apel şi s-ar duce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel