Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit, miercuri, într-un interviu acordat Realitatea TV, despre anchetele procurorilor privind desfășurarea referendumului, precizând că este de datoria Ministerului Public să cerceteze plângerile penale depuse după un proces electoral, aşa cum a făcut de fiecare dată, precum și faptul că atacurile lansate asupra procurorilor nu le vor afecta activitatea.
"Din indiciile procurorilor a rezultat că sunt foarte multe persoane ce au votat şi pe listele permanente şi pe listele suplimentare. Este normal, în acest caz, să chemi un cetăţean care apare pe mai multe liste li să-l întrebi dacă a votat şi dacă îşi recunoaşte semnătura. Toţi aceşti cetăţeni sunt chemaţi ca martori", a declarat procurorul general la Realitatea TV.
Laura Codruța Kovesi a explicat că unii dintre cei chemaţi la audieri au afirmat că nu au votat şi că nu îşi recunosc semnătura care apare pe listele electorale. Procurorii au mai descoperit și că pe unele liste apare o singură semnătură în dreptul a mai mulţi votanţi, iar unele CNP-uri fie nu există, fie au fost folosite în dreptul a mai mulţi votanţi.
Este de datoria Ministerului Public să cerceteze plângerile penale depuse după un proces electoral, aşa cum a făcut de fiecare dată, a mai susținut procurorul general, arătând că "Dintre cele 500 de plângeri, mai mult de jumătate vizează împiedicarea exercitării dreptului de vot şi mita electorală".
Ancheta a vizat 17 judeţe, însă numai în două s-au înregistrat incidente în timpul audierilor, a informat Laura Codruța Kovesi, reclamând, însă, prezentarea mediatică inexactă a derulării procedurilor. "Nu s-au făcut audieri acasă, nu au fost ridicaţi oameni din biserică", a susținut procurorul general, menționând că depunerea jurământului pe Biblie este o procedură impusă de către Codul de Procedură Penală, inclusiv în timpul audierilor efectuate de către procurori.
Kovesi s-a arătat nemulţumită că au fost politicieni care au instigat populaţia împotriva procurorilor, contestând justețea acțiunilor oamenilor legii. "Constituie o presiune gravă asupra procurorilor declaraţiile publice ale unor politicieni care au instigat populaţia împotriva procurorilor. Nu mi se pare normal să spui să-i ferească Dumnezeu pe procurori să vină oamenii peste ei. De ce? Pentru că îşi fac treaba? Pentru că avem plângeri şi suntem obligaţi, potrivit legii, să investigăm?", a afirmat Codruţa Kovesi, precizând că aceste declarații nu vor influența cercetarea procurorilor, privind ilegalitățile sesizate în cele peste 500 de plângeri penale legate de referendum.
"Atacurile foarte grave asupra procurorilor nu ne afectează, procurorii sunt obişnuiţi să-şi facă treaba, iar colegii au o anumită maturitate pentru a nu fi impresionaţi", a declarat Kovesi.
Despre premierul Victor Ponta, procurorul general a afirmat că, în calitate de interimar la şefia Ministerului Justiţiei, acesta putea să se informeze, potrivit legii, despre activitatea parchetelor. "Sunt surprinsă că nu a făcut acest lucru în momentul în care au apărut în spaţiul public astfel de declaraţii"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News