Kovesi cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru două europarlamentare din Grecia. Una dintre ele este Eva Kaili

Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili. Sursa Agerpres
Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili. Sursa Agerpres

Parchetul European cere ridicarea imunităţii parlamentare de care beneficiază Eva Kaili, europarlamentarul acuzat de corupţie la cel mai înalt nivel. 

Parchetul european (EPPO) a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a două eurodeputate din Grecia, între care Eva Kaili, în prezent arestată într-o presupusă afacere de corupţie care implică statul Qatar, relatează AFP.

Această cerere se bazează pe o anchetă distinctă de cea privind Qatarul, realizată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), conform căreia "există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu managementul indemnizaţiilor parlamentare, şi în special privind remunerarea asistenţilor parlamentari acreditaţi", a precizat EPPO într-un scurt comunicat.

Cealaltă eurodeputată vizată este Maria Spyraki, membră a grupului Partidului Popular European (PPE). Eva Kaili este membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D).

"În conformitate cu legea aplicabilă la nivel naţional, dnele Kaili şi Spyraki beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", se mai menţionează în comunicatul parchetului condus de Laura Codruţa Kovesi, scrie Agerpres.

Eva Kaili va fi adusă în faţa justiţiei din Belgia în scandalul Qatargate în data de 22 decembrie, conform unui anunţ făcut de avocatul acesteia, Andrei Risopoulos. 

Alături de Eva Kaili, în acest dosar au mai fost inculpaţi şi reţinuţi partenerul acesteia, Francesco Giorgi, dar şi fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, la domiciul căruia a fost găsită suma de un milion de euro în urma percheziţiilor. 

Eva Kaili va fi anchetată pentru corupţie şi în Grecia 

Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru corupţie cu privire la eurodeputata greacă Eva Kaili, aflată în detenţie în Belgia într-un presupus caz de corupţie legat de Qatar, a anunţat joi o sursă judiciară din Grecia, potrivit AFP.

Procurorul financiar Nikos Bardakis a dispus deschiderea unei anchete (asupra Evei Kaili) pentru luare de mită şi pentru spălare de bani, în cooperare cu justiţia belgiană care o anchetează pe fosta vicepreşedintă a Parlamentului European într-un scandal de presupusă corupţie în legătură cu Qatarul, a precizat sursa judiciară citată.

Ministrul grec al justiţiei Kostas Tsiaras indicase luni că este evident că Grecia va ajuta autorităţile belgiene în caz de nevoie.

Nicio altă precizare privind această anchetă preliminară nu a fost furnizată de sursa respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel