Kovesi - Lazăr, DECIZIE revocare. Anunțul ministrului Justiției Tudorel Toader - LIVE TEXT

UPDATE: Ministrul Justiției anunță la ora 18:00 rezultatul evaluării Laurei Codruța Kovesi.


LIVE TEXT: 

- am întocmit un raport de evaluare de 19 pagini, eventual și o concluzie. 

- această evaluare a procurorului general al României și al procurorului șef al DNA a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13/2017, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor împrejurărilor, legalității, constituționalității procedurii în care Guvernul a adoptat OUG, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR cu privire la existența unui conflict între PÎCCJ-DNA pe de-o parte și Guvern pe de altă parte. 

- vă asigur că dacă nu eram sigur, dacă nu aveam certitudinea acestei competențe, categoric nu procedam la această evaluare.

-  care au fost reperele în realizarea acestei evaluării: am solicitat informări de la PÎCCJ și de la DNA, pe care le-am primit de îndată. Am avut întâlniri cu șefii DNA și PÎCCJ. 

- am văzut că s-au făcut speculații cu privire la momentul în care au venit cei doi șefi. 

- suprapunerea cu vizita domnului ambasador al SUA a fost o pură coincidență, pentru că atunci am invitat-o eu pe doamna Kovesi. 

- premisa este ca fiecare autoritate, prin demnitarii care o slujesc, să rămână în matca ei constituțională, să-și cunoască competențele și să le respecte cu bună credință.

- statul de drept are o arhitectură bine conturată și delimitată.

- decizia CCR ne spune că a existat un conflict juridic generat de ancheta DNA asupra Guvernului, ne mai spune că este de o gravitate foarte mare, generându-se conflictul, iar pe viitor, procurorii nu pot ancheta astfel de proceduri de adoptare actelor normative. Echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat. DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal.  Ministerul Public a creat o presiune asupra Guvernului. 

- eu, personal, am realizat evaluarea, fără niciun fel de presiune, ingerință, sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiției, străin de mine. Nu am verificat soluții din dosare, pentru că nici nu ar fi fost posibil. 

- CCR când a prezentat decizia, a stabilit și remediul de urmat și anume că pe viitor procurorii nu pot ancheta. CCR a stabilit echilibrul constituțional între puterile statului. 

- Procurorii nu pot ancheta miniștri, parlamentari, autorități decidente în opera de legiferare, indiferent de nivelul normativ pe care îl adoptă. Procurorii nu pot ancheta oportunitate, împrejurări, circumstanțe, legalitate, constituționalitate. În activitatea, CCR, au fost pronunțate numeroase decizii de constatare a unor conflicte juridice de natură constituțională. Toate conflictele care au fost constatate ca și conflicte adevărate au fost de competențe pozitive și niciun conflict negativ. 

- O concluzie intermediară este următoarea: echilibrul a fost restabilit de CCR prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extra-constituționale. Indiscutabil DNA și-a arogat o competență care nu-i era atribuită, și-a asumat o atribuție constituțională pe care nu o avea, nu ar fi o separație a puterilor dacă procurorul ar legifera. 

- informările punctual relevă derapaje instituționale în sensul unor acțiuni cel puțin exagerate din partea DNA, care au produs reacții negative în media și la nivelul societății, care a trăit această emoție colectivă, pe de o parte față de procedura de legiferare. DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept, cu respectarea standardelor, să nu uităm că România este racordată ireversibil la normele constituționale. 

- derapajele instituționale nu pot fi justificate prin combaterea corupției, nu avem o ierarhie a valorilor, pentru că în numele promovării unei valori nu îți este permis de Constituție să încalci o altă valoare. 

- ingerința trebuie să fie proporțională cu scopul urmărit, măsurile luate trebuie să fie adecvate, nu ca în numele unui obiectiv generos să încalci alte valori protejate prin legea constituțională. 

- Am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA. 

------- 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, urmează să prezinte, într-o conferință de presă, concluziile evaluării activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Rămâneți pe WWW.DNCNEWS.RO pentru a afla declarațiiile ministrului în format LIVE TEXT.

Anunțul cu privire la prezentarea publică a acestor evaluări a fost făcut luni de Tudorel Toader.

Luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a venit la sediul Ministerului Justiției pentru o discuție cu ministrul Toader.

Ulterior, ea a declarat că nu i s-a cerut demisia și că nu intenționează să își dea demisia.

[citeste si]

"Nu mi-a cerut demisia, nu intenționez să-mi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA și-a făcut treaba. A fost o discuție despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veți afla după ce se termină această etapă", a precizat Kovesi.

Întrebată dacă a acționat corect în ceea ce privește instrumentarea dosarul privind OUG 13, Kovesi a răspuns: "Întotdeauna am acționat corect".

Pe 12 martie, ministrul Justiției anunța că va face o evaluare a activității Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a DNA.

Se anunță proteste masive

Oamenii pregătesc, pe rețelele sociale, cel mai mare protest după momentul OUG 13. Ei vor să iasă în stradă pentru Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr dacă aceștia din urmă vor fi schimbați din funcție.

"MIERCURI, 29 Martie SUNTEM TOATA ZIUA CU OCHII PE EI!

Dupa 56 de zile in strada, miercuri urmeaza runda doi. Pana acum am rezistat, acum e timpul sa luptam din nou!

Va incurajam sa dati share masiv la event, deoarece s-ar putea sa fie cel mai important protest de la momentul OUG 13!

Ministrul Justitiei va comunica rezultatele evaluarii sale cu privire la activitatea sefei DNA, Codruta Kovesi si a Procurorului General, domnul Augustin Lazar. Daca vor incerca sa forteze demisia acestora, de data asta vom fi mai mult de 600 000 ca sa le fie clar, odata pentru totdeauna, ca statul de drept si respectarea legii nu sunt valori negociabile. Societatea civila nu va tolera niciodata un atac la independenta Justitiei. Nu suntem Rusia si nu vom lasa o mana de hoti sa isi faca de cap cu Romania! Au fost votati sa guverneze, nu sa fure!

Luni, sefa DNA a fost la Ministerul Justiției, chemată la explicații de către ministrul Tudorel Toader. Da, acel ministru care a susținut la Parlamentul European zilele trecute că nu continutul OUG13 a fost motivul pentru care 600 000 de oameni au iesit in strada, ci ora la care a fost dată ordonanta", se arată în descrierea evenimentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel