Cotidianul francez Le Monde o laudă pe Laura Codruţa Kovesi, la un an de la startul activităţii Parchetului European. Francezii spun despre Kovesi că "se arată neînfricată chiar şi cu cei mai puternici", printre altele.
Una dintre cele mai importante realizări ale Parchetului European în primul an este ancheta care a dus la reţinerea unui fost primar slovac pentru deturnare de fonduri europene, scrie Le Monde.
"Istoria acestei construcţii europene va consemna că acesta este primul infractor al Parchetului European. Pe 22 noiembrie 2021, un fost primar dintr-un mic oraş slovac a fost condamnat la trei ani de închisoare şi la o interdicţie de cinci ani în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor publice pentru că a vrut să deturneze fonduri europene. Sumele implicare erau limitate, 93.000 de euro, şi nu au putut fi ridicate deoarece documentele false au fost detectate la timp. Fostul primar a pledat vinovat, dar odată cu această condamnare, EPPO a dovedit că funcţionează" arată sursa citată.
Nu este singurul caz în care este implicat EPPO. Actualmente, se lucrează la un dosar de fraudă cu TVA în 22 de ţări UE, dar sunt anchetate şi posibile dovezi de corupţie în ceea ce priveşte un proiect de cybersecuritate în valoare de 50 de milioane de euro, fonduri europene. Iar investigaţia, se pare, vizează în mod direct Guvernul slovac.
Presa franceză spune despre Laura Codruţa Kovesi că este "un fost procuror anticorupţie extrem de curajos", dar şi că "se arată neînfricată chiar şi cu cei mai puternici".
Călătorind la începutul lunii decembrie la Ljubljana, capitala Sloveniei, Kövesi a avertizat guvernul premierului naționalist, Janez Janša, care a încercat să blocheze demararea acțiunilor sale, blocând timp de câteva luni numirea procurorilor naționali care trebuiau să o asiste: „Nu m-am născut ieri, am trăit deja tot felul de atacuri, intimidări și trucuri pentru a accepta reducerea independenței sistemului judiciar”, a spus ea în fața camerelor, înainte de a saluta „curajul și determinarea magistraților sloveni”.
Potrivit publicației franceze, ”odată cu această numire, Parchetul European este complet și poate acționa în sfârșit cu toți cei douăzeci și doi de membri ai săi. Deși „super-procuror al Europei”, Kövesi nu va putea totuși ancheta în țara în care corupția și declinul statului de drept sunt cel mai strâns legate: Ungaria.
La fel ca autoritățile poloneze, premierul naționalist maghiar, Viktor Orbán, ale cărui multe rude s-au îmbogățit în condiții dubioase în ultimii ani grație fondurilor europene, refuză categoric să facă parte din această instituție a justiției europene. Nici Danemarca, Irlanda și Suedia nu participă.
Într-un interviu cu Neue Zürcher Zeitung, Kövesi a afirmat că ”nicio țară europeană nu este curată” și că ”nu există mai multă corupție în Europa de Est decât în cea de Vest”, scrie ştirileprotv.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu