EXCLUSIV  Kovesi, PLÂNGERE la CEDO. Bolcaș: Se întâmplă un lucru extraordinar

Lucian Bolcaș
Lucian Bolcaș

Avocatul Lucian Bolcaș a comentat, pentru DCNews, decizia Laurei Codruța Kovesi de a ataca la CEDO revocarea din fruntea DNA.

Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) decizia prin care a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA, plângerea fiind depusă în luna decembrie 2018. În plângere susţine că procedura de revocare a încălcat drepturile omului prin faptul că nu i-a oferit nicio cale de apărare.

Contactat de redactorii DCNews, avocatul Lucian Bolcaș a declarat: „Cred că plângerea va urma calea normală, și anume: să ajungă la coș din două motive. În primul rând, o plângere la CEDO, în asemenea condiții, este ca urmare a unor procese desfășurate în țară și după finalizarea acestor procese. În al doilea rând, chiar dacă se poate trece printr-o anume interpretare, ceea ce spune doamna Laura Codruța Kovesi este inexact".

„Se întâmplă un lucru extraordinar", a continuat Lucian Bolcaș, „există în mitologia populară românească o poveste: a furat ceva și pe urmă a început să strige prindeți hoțul. Este exact situația doamnei Laura Codruța Kovesi, care a încălcat grosolan orice fel de proceduri judiciare, normale, civilizate și decente, iar acum ea se plânge de încălcarea unor asemenea proceduri. Sigur, ar fi admisibile, dacă ar fi adevărate. Dar pentru că nu sunt adevărate, nu avem ce se facem. Doamna Laura Codruța Kovesi să strige în continuare „prindeți hoțul", dar noi știm cine este hoțul din această fabulă", a spus avocatul.

Revocare Kovesi

La data de 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat declanşarea procedurii de revocare a procurorului şef al DNA, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA. Raportul a fost format din 20 de categorii şi fapte „de netolerat într-un stat de drept", după cum spunea ministrul Tudorel Toader. Pe 27 februarie, Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM pentru a fi audiată, la şedinţă participând şi ministrul Justiţiei, cel care ceruse revocarea sa din funcţie. După dezbateri, secţia de procurori a CSM a decis să dea aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei. Avizul, care este unul consultativ, a fost trimis la Cotroceni. Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, susținând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. În replică, ministrul Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR.

Pe 30 mai, CCR a decis că există un conflict institutional. Judecătorii Curţii au susţinut că decizia preşedintelui Iohannis de a nu accepta cererea ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruţa Kovesi a determinat imposibilitatea ministrului de a-şi exercita atribuţiile constituţional, fapt ce a dus la un conflict între cele două instituţii. La o lună după decizia CCR, președintele Klaus Iohannis o revocă pe Kovesi. Anunţul a fost făcut la Palatul Cotroceni, nu de preşedinte, ci de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. La scurt timp, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

VEZI ȘI: 

Iohannis, plângere penală pentru înaltă trădare: Este o FANTEZIE a PSD!

Kovesi, plângere la CEDO. Contestă modul în care a fost revocată


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel