Mircea Badea a reacționat după ce Laura Codruţa Kovesi a obţinut miercuri cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile de marţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European.
"Cred că am scăpat de orice fel de prejudecăți, de gânduri înaripate, de speranțe deșarte vizavi de lumea perfectă din saloanele europene. Este pollitică, e negociere, sunt interese. Întrebare: de ce ar fi așa de disperați nemții să fie Kovesi procuror european? Sper că nu ne amăgim... Europa este condusă de Germania și Franța. De aceea s-au și cărat englezii. Este o ecuație a puterii foarte clară: ei vor ca procurorul european să fie al lor, dar nu chiar al lor. Adică să nu poată să spună: procurorul neamț a făcut o nasoală împotriva Italiei, Ungariei, Poloniei, Bulgariei etc. Bă... procurorul român, nu procurorul neamț a făcut nasoale, ci cel român! O mai cheamă și Kovesi. Poate unii cred e unguroaică, la o adică”, a zis Mircea Badea.
”A murit teza cu: vai de mine, nu s-a explicat la Bruxelles realitatea din România. Cei de acolo știau foarte bine cu cine au de-a face și asta căutau. Pentru că este disciplinată, a slujit stăpânul din România”, a mai zis realizatorul TV.
”Mi s-ar părea foarte amuzant să fie procuror european. Este atât de ofertantă prestația doamnei Kovesi ca procuror șef european... încât bă, mie îmi place spectacoluol, vreau să văd așa ceva. Nu știe limbi străine deloc. Va trebui să lucreze în străinătate fără să știe limbi străine”, a mai spus Mircea Badea.
Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia de libertăţi civile (LIBE) a PE.
În votul consultativ de marţi din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi primise 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.
Laura Codruţa Kovesi, Jean-Francois Bohnert şi Andres Ritter au fost audiaţi marţi de comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci