Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a transmis că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal.
Vezi aici infracțiunile de care este acuzată: Kovesi, urmărită penal. SIIJ, acuzații: Infracțiunile vizate
Mai e doar un pas până la a fi inculpată oficial: să i se aducă la cunoștință și să se încheie un proces verbal în acest sens. Adică vorbim despre procedură.
După ce va fi inculpată, fosta șefă a DNA poate fi suspendată din calitatea de procuror doar dacă Secția de investigare a magistraților solicită CSM-ului acest lucru. DCNews a transmis o solicitare către SIIJ, în baza legii, pentru a vedea dacă se va face o cerere în acest sens.
Decizia va aparține Secției de procurori din CSM. Hotărârea nu va fi definitivă, putând fi contestată în instanță.
În eventualitatea în care se va ajunge la suspendarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror, întrebarea care se ridică este dacă va mai putea fi procuror-șef european un procuror suspendat în propria țară.
Europarlamentarul Norica Nicolai a explicat, pentru DCNews, că ”în mod normal, dacă doamna Kovesi va fi suspendată din calitatea de procuror, nu va mai fi eligibilă pentru această funcție, pentru că suntem în plină procedură. Ca atare, în opinia mea, se va pune problema lipsei unei condiții esențiale pentru această funcție, calitatea de înalt procuror.”
În 26 martie, se vor demara negocierile pentru funcția de procuror-șef european. Având în vedere că abia în 2020 va începe funcționarea EPPO, Norica Nicolai subliniază, întrebată dacă decizia de suspendare ar putea avea efect și după luarea deciziei cu privire la funcția de procuror-șef european, în eventualitatea în care Laura Codruța Kovesi ar obține acest post, că ”Sigur, categoric!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News