”Kovesi și-a găsit menirea”, scrie ziarul german Der Spiegel. A început campania electorală pentru președinție?

Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Publicația germană Der Spiegel consideră că Laura Codruța Kovesi reprezintă ”Întruchiparea Justiției”, așa cum scrie în supratitlul unui material dedicat ”Celui mai important procuror din Europa”.

Are păr negru, zâmbetul larg și un aspect impresionant, spune autoarea articolului, Lina Verschwele, despre fostul nostru procuror șef al DNA.

” Kövesi are 1,82 metri (cinci picioare, 11 inci) înălțime, poartă o jachetă cu umeri largi și arată suficient de puternică pentru a sparge orice ziduri. Se pare că și-a găsit menirea”, menționează ziarista Der Spiegel, după ce prezintă, în deschiderea articolului, riscurile pe care și le asumă șefa EPPO. Între campaniile de presă ostile și birocrație, care este cel mai mare pericol? Birocrația, răspunde Laura Kovesi. Care, însă, începuse dialogul cu jurnalista Der Spiegel afirmând: ”Știu că ați auzit multe lucruri negative despre mine”. O mică inadvertență, insesizabilă publicului greman.

Kovesi se simte străină în capitala Europei, un oraș cu multe atracții, pentru că își dedică tot timpul și toată energia luptei cu corupția, mai aflăm din Der Spiegel. ”Vom învinge atunci când vom câștiga încrederea oamenilor în EPPO”, își prezintă Kovesi misiunea.

Dar cine este procurorul șef al Parchetului European Anti-corupție?

Campioană și lider de la 16 ani

Ziarul german îi face un scurt rezumat al carierei. A ieșit pe scena publică la 16 ani, când naționala de baschet s-a clasat pe locul al doilea la Campionatul European de Tineret. Dar, menționează Der Spiegel, Kovesi era adevăratul lider al echipei, așa cum a mărturisit ulterior presei antrenorul lotului.

Tatăl său, judecător important, a sfătuit-o să se facă notar, dar Kovesi nu l-a ascultat și a intrat în magistratură. La 25 de ani, lupta cu crima organizată în Sibiu, la 33 era prima femeie care ajungea să conducă Parchetul General, în 2013 era numită la conducerea DNA, arestând doi premieri și 11 miniștri, anchetând cazul ”Colectiv” etc.

Președintele Klaus Iohannis e menționat în trecere, alături de Liviu Dragnea, în capitolul dedicat tentativelor politice de a frâna lupta doamnei Kovesi pentru stârpirea corupției. ”A fost cel mai rău moment din viața mea”, spune Kovesi despre decizia președintelui de a o îndepărta de la conducerea DNA.

Întruchipare Justiției și întruchiparea valorilor EPPO

Laudele la adresa procurorului șef EPPO, însă, nu sunt puține.

Fostul său contracandidat la șefia Parchetului European, Andres Ritter, care acum lucrează sub coordonarea Laurei Codruța Kovesi, spune că nimeni nu întruchipează mai bine ca ea valorile EPPO. Și-a căpătat o reputație de luptător neînfricat, adaugă jurnalista germană.

Monika Hohlmeier, președintele Comitetului de Control Bugetar al Parlamentului European, o consideră pe Kovesi ”întruchiparea Justiției” și susține cererea de mărire a bugetului EPPO cu 12 milioane de euro. În plus, Hohlmeier o  apreciază pe  Kövesi fiindcă nu se lasă distrasă de amestecul politic, după cum spune politicianul german, membru al Partidului Verzilor.

Scenariu pentru exit-ul de la Bruxelles și intrarea în cursa prezidențială?

Articolul din Der Spiegel ar putea stârni nostalgii unor cititori maturi, obișnuiți să vadă astfel de laude în Scânteia, care republica articole occidentale de PR pentru Ceaușescu. Nuanțele sunt, însă, mai importante.

Articolul din Der Spiegel ar putea anunța debutul campaniei electorale, nu atât prin prisma laudelor, cât a criticilor avansate. Laura Kovesi, întruchiparea Justiției, nu are suficientă diplomație și nici nu face jocuri politice. Iar job-ul este mai degrabă unul în care se cer astfel de abilități, în care se cer concesii și se fac negocieri.

Kovesi e obligată să călătorească, pentru a debloca lucrurile la nivel național și să se lupte pentru bugetul instituției, sau pentru a convinge țările membre să sprijine anchetele EPPO. Într-un an, de când a pornit lupta cu corupția la nivel european, a reușit totuși să lanseze 600 de anchete și să confiște active de trei ori mai mari decât bugetul instituției pe care o conduce. 

Aceasta ar putea fi, deci, o narațiune de succes pentru campania prezidențială: a reușit să construiască o instituție anti-corupție de la zero, la nivel internațional, vine să reconstruiască România. Pleacă de la Bruxelles la București fiindcă acolo și-a îndeplinit misiunea, iar aici este tot ce își doresc românii. Un lider autoritar, neînfricat, care nu negociază principii și nu este implicat politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel