Laura Codruța Kövesi a spus că este necesară armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei în contextul în care în anii următori Chișinăul va beneficia de finanțări considerabile de la bugetul UE.
Combaterea corupției și reforma justiției încă nu sunt realizate pe deplin, dar există progrese palpabile, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la forumul de afaceri europene Eurosfat 2023, desfășurat la Chișinău.
'Când vorbim despre reforma justiției și lupta împotriva corupției, trebuie să precizăm că e vorba de recomandarea nr. 1 și nr. 3 din cele nouă măsuri față de UE. Chiar dacă poate aceste măsuri încă nu sunt realizate 100%, cum se operează în anumite raportări, ele sunt în dinamică și afirm cu toată certitudinea că suntem în progrese destul de bune, palpabile', a spus Veronica Mihailov-Moraru.
În cadrul aceluiași eveniment, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a subliniat necesitatea armonizării legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene în a preveni și combate corupția și frauda, în contextul în care Chișinăul va beneficia în următorii ani de finanțări de la bugetul UE. În acest sens, este necesar să fie urmăriți posibilii fraudatori, transmite Radio Chișinău.
'Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri', a precizat Laura Codruța Kovesi.
Pe 23 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.
Este vorba despre fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Dosarul vizează achiziţia vaccinurilor anti-COVID.
Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, a spus că „USR a ieșit din comă și a intrat la morgă”. Vezi video și continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu