Consilierul de la Kremlin i-a transmis un mesaj lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Ca răspuns la refuzul președintelui Volodimir Zelenski de a discuta cu Putin, consilierul pentru politică externă a Kremlinului, Iuri Ușakov, le-a spus reporterilor de la Moscova:
„Aș vrea să-i spun (lui Zelenski): Niciodată să nu spui niciodată”, a precizat el.
Zelenski a exclus să poarte discuții cu omologul său rus după ce Moscova a încercat să anexeze oficial patru regiuni ale Ucrainei, într-o mișcare care a fost condamnată pe scară largă ca fiind ilegală și lipsită de sens, cofnorm Al Jazeera.
CITEȘTE ȘI - Kadîrov spune că Cecenia are ceva mai periculos decât armele nucleare pentru Ucraina
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că, înainte de a îndemna Ucraina la dialog, este necesar să ne amintim toate crimele de război comise de Rusia. Potrivit acestuia, Kievul va reveni la masa negocierilor numai după înfiinţarea unui tribunal împotriva Rusiei şi după ce trupele ruseşti vor fi retrase din teritoriile Ucrainei.
"Întrebare pentru 'pacificatori': Vreţi negocieri? Algoritmul este simplu:
1. Uitaţi-vă la fotografiile/videoclipurile cu gropile comune;
2. Sugeraţi Kremlinului să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei;
3. Constituiţi un tribunal şi cereţi extrădarea criminalilor de război ruşi. Mai puţine fantezii - mai multă realitate" - a scris Podoliak pe Twitter.
Amintim că, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Ucraina ar fi pregătită să negocieze cu Moscova, însă nu în mandatul actualului preşedinte al Rusiei. Această declaraţie a fost făcută de Zelenski după ce Kremlinul a semnat "acorduri" privind "aderarea" la Federaţia Rusă a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporijjia şi Herson, scrie Rador.
Avarierea gazoductelor Nord Stream este un act de terorism internaţional de care profită SUA, Polonia şi Ucraina, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme energetice, preşedintele rus Vladimir Putin, care a sugerat că Rusia ar putea redirecţiona gazele pentru Nord Stream către Marea Neagră şi ar putea chiar crea un hub major de gaze pentru Europa în Turcia, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream, a spus Putin la conferinţa Moscow Energy Week.
Beneficiarii sunt evidenţi (...) Întrucât (acest incident) consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei (...) şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi (importanţa geopolitică) a Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate, a argumentat preşedintele rus (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu