Rusia a declarat, joi, că președinta pro-europeană a Moldovei, Maia Sandu, este o rușine și a acuzat guvernul moldovean că încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri înaintea alegerilor locale, exagerând amenințarea reprezentată de Rusia.
Update:
Sandu, care a condamnat războiul Rusiei din Ucraina și a acuzat Moscova de încercarea de a o detrona printr-o lovitură de stat, a afirmat miercuri că Rusia încearcă să cumpere voturile în alegerile locale din acest weekend.
"Maia Sandu este o rușine pentru țară și cea mai mare amenințare la adresa poporului moldovean", a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, în fața reporterilor.
Zakharova a precizat că Moscova monitorizează situația înaintea alegerilor și a acuzat guvernul moldovean de încercarea de a utiliza amenințarea exagerată reprezentată de Rusia pentru a distrage atenția de la propriile sale deficiențe semnificative.
"Efectuarea de reprimări împotriva opoziției politice și eliminarea oricărei forme de disidență continuă să fie practicate de autoritățile moldovenești", a adăugat Zakharova.
În luna octombrie, Moldova a interzis Partidul Șor (formațiune pro-Rusă), declarându-l "neconstituțional", o acțiune care a fost criticată de Moscova.
Zakharova a informat că șase observatori electorali ruși nu au primit acreditare pentru alegeri, iar angajații ambasadei ruse din Moldova au întâmpinat aceeași problemă.
Știrea inițială:
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat joi că Moscova monitorizează situația din Moldova, în contextul alegerilor locale programate pentru 5 noiembrie, scrie Reuters.
Zilele trecute, la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica (SIS), Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a sistat licenţa de emisie pentru şase posturi de televiziune, despre care şeful SIS, Alexandru Musteaţă, a afirmat că sunt controlate de controversaţii oligarhi Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care se ascund în străinătate de justiţia moldoveană, potrivit Deschide.md, Newsmaker, Radio Moldova şi Ziarul de Gardă.
Totodată, directorul SIS a anunţat despre semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federaţia Rusă.
"În ultimele luni observăm o intensificare a atacurilor informaţionale şi o creştere a riscurilor asupra securităţii naţionale, acestea având o creştere exponenţială, în special, în perioada electorală. Deţinem informaţie operativă, dar şi probe că Federaţia Rusă influenţează alegerile locale din 5 noiembrie şi subminează procesul democratic din ţara noastră", a declarat directorul SIS, Alexandru Musteaţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Radio Moldova.
În aceeași ordine de idei, preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a reacţionat, luni, virulent la anunţul autorităţilor de la Chişinău privind blocarea accesului la 31 de site-uri ruseşti, între care unele ale principalelor media de informare din Rusia, precum agenţiile de presă TASS şi Interfax, cărora le-a fost imputată implicarea în războiul informaţional dus de Moscova împotriva republicii, relatează media de peste Prut, între care Deschide.md.
"Regimul (preşedintelui Republicii Moldova) Maiei Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. O cetăţeană a României le instituie moldovenilor cenzura şi interzice partidele politice populare în rândul acestora, pentru care oamenii îşi dau în mod real votul. Cu asta a început şi guvernarea post-Maidan în Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern şi la o ţară distrusă?", a declarat Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaţionalist, al defunctului Vladimir Jirinovski - n.r.), într-un comentariu făcut pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.
"Dar, după cum se spune, exemplul rău este contagios. Atât Sandu, cât şi (preşedintele ucrainean) Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei", a declarat Sluţki, a cărui ţară a declanşat o invazie neprovocată şi ilegală împotriva Ucrainei în februarie 2022, în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", în timp ce Kievul şi Occidentul o califică drept un război de agresiune de o amploare şi intensitate nemaivăzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat că blocarea site-urilor ruseşti încalcă "toate normele libertăţii de exprimare" şi că Moscova ar putea să ia măsuri similare drept răspuns la decizia Serviciului de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS), potrivit Deschide.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu