Kremlinul a respins vineri un raport Bloomberg care afirma că președintele Vladimir Putin ar fi „testat apele” cu Statele Unite pentru posibile discuții privind încheierea războiului din Ucraina și ar putea lua în considerare renunțarea la cerințele cheie privind statutul de securitate al Ucrainei, transmite Reuters.
Știrea pe surse apărută în Bloomberg arăta că Putin „testează apele” pentru a vedea dacă Washingtonul este pregătit să se angajeze în discuții și a contactat Statele Unite prin canale indirecte.
Articolul a citat două persoane apropiate de Kremlin care au declarat că Putin „ar putea fi dispus să ia în considerare renunțarea la insistența privind statutul neutru al Ucrainei și chiar să renunțe, în cele din urmă, la opoziția față de aderarea eventuală la NATO - amenințare pe care Rusia a folosit-o pentru a-și justifica invazia”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de jurnaliști despre relevanța acestui articol și în special dacă Moscova era într-adevăr pregătită să renunțe la cererile sale privind neutralitatea și NATO.
„Nu, acesta este un raport greșit. Nu corespunde deloc realității”, a declarat Peskov.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat o avertisment sumbru, afirmând că Rusia va rămâne într-un conflict continuu cu Ucraina, subliniind că găsirea unui motiv pentru atac va fi inevitabilă chiar și peste decenii.
Declarațiile sale controversate au generat îngrijorări în contextul tensiunilor persistente dintre cele două țări.
Dmitri Medvedev a declarat pe platforma Telegram că „existența Ucrainei este fatală pentru ucraineni”, adăugând că orice formă de stat independent pe teritoriile istorice rusești va servi drept pretext constant pentru reluarea ostilităților.
Fostul președinte rus a subliniat că, indiferent de orientarea politică a Ucrainei, probabilitatea unui nou conflict va rămâne constantă și că acesta nu va fi influențat de integrarea Ucrainei în organizații precum UE sau NATO.
Medvedev a afirmat că, într-o zi, ucrainenii vor alege să trăiască într-un "mare stat comun" în loc să continue lupta și să moară. Cu toate acestea, a subliniat că oricât de mult ar dori ucrainenii moartea rușilor în prezent sau ar urî conducerea rusă, inevitabil vor alege o coexistență pașnică într-un viitor nedefinit.
Dmitri Medvedev, aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a devenit una dintre vociile dure ale Kremlinului în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia și Ucraina.
Elveția a anunțat, luna aceasta, că a acceptat să găzduiască un summit global pentru pace în Ucraina, la solicitarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie Reuters.
Ca țară neutră, Elveția a jucat anterior rolul de mediator în rezolvarea conflictelor și ar putea acum să ajute la găsirea unei rezoluții pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022.
"La solicitarea președintelui ucrainean, Elveția a acceptat să găzduiască un summit privind formula pentru pace", a declarat guvernul elvețian. "Detaliile suplimentare sunt în curs de lucru."
La o conferință de presă în Berna, alături de omologul său elvețian, Viola Amherd, Zelenski nu a furnizat o listă extinsă a participanților la viitorul summit pentru pace, dar a dat indicii cu privire la cine dorește să participe.
"Suntem deschiși tuturor țărilor care respectă suveranitatea și integritatea teritorială la summitul pentru pace, așa că trageți concluzii despre cine invităm", a spus Zelenski.
"Am dori să fie prezent Sudul Global... este important pentru noi să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei și întreaga lume este de acord cu o pace dreaptă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci