Kremlinul confirmă că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la 5 zile după rebeliunea Wagner

Kremlinul a precizat luni că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în data de 29 iunie, la cinci zile după ce unităţi ale Wagner au mărşăluit spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată, relatează Reuters. 

Anterior, ziarul francez Liberation, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, afirmase că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin la 1 iulie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că, la reuniunea din 29 iunie, Vladimir Putin a convocat 35 de persoane, între care comandanţi de unităţi (Wagner). Întâlnirea a durat peste trei ore. Comandanţii grupului Wagner i-au zis lui Putin că rămân soldaţii săi şi că vor continua să lupte pentru el, a declarat Peskov.

Scurta rebeliune condusă de Prigojin, în cursul căreia combatanţi Wagner au preluat controlul asupra oraşului Rostov (din sudul Rusiei), unde se află comandamentul general care conduce operaţiunile de luptă în Ucraina, a fost pentru Putin cea mai gravă provocare la adresa puterii sale de când a preluat conducerea Rusiei în ultima zi a anului 1999.

Citește și - Începutul sfârșitului pentru Putin. Chirieac: Este clar! Așa se va întâmpla... mai devreme decât ne-am fi așteptat

Evgheni Prigojin spune că rebeliunea nu urmărea răsturnarea guvernului

Criza provocată de Prigojin a fost dezamorsată printr-un acord negociat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel puţin aşa s-a spus oficial. De atunci, Putin a transmis mulțumiri armatei şi serviciilor sale de securitate deoarece au evitat haosul şi izbucnirea unui război civil. Prigojin spune că rebeliunea nu urmărea răsturnarea guvernului, ci 'aducerea în faţa justiţiei' a şefilor armatei şi apărării (Valeri Gherasimov şi Serghei Şoigu) pentru ceea ce el a numit gafele lor şi acţiunile neprofesioniste în Ucraina.

Evgheni Prigojin trebuia să plece în Belarus

Evgheni Prigojin trebuia să plece în Belarus în conformitate cu termenii acordului, însă Lukaşenko a zis săptămâna trecută că acesta s-a întors în Rusia şi că luptătorii Wagner nu au acceptat încă oferta de a se muta în Belarus, fapt care ridică semne de întrebare despre punerea în aplicare a acordului, scrie Reuters.

Citește și - Belarus afirmă că mercenarii Wagner încă nu au vizitat noua lor bază. Unii dintre ei ar fi părăsit Republica Centraafricană în ultimele zile

Citește și - Prigojin, liderul Wagner, acuzat la televiziunea de stat din Rusia că şi-a pierdut minţile din cauza banilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel