Purtătorul de cuvânt al președintelui rus confirmă că testele au fost trimise de Trump într-un moment în care se găseau greu în SUA.
Kremlinul a confirmat că Donald Trump i-a trimis lui Vladimir Putin teste Covid, când acestea erau rare în primele etape ale pandemiei, conform unui raport din această săptămână într-o carte a veteranului jurnalist politic american Bob Woodward.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov, a confirmat în mare măsură relatarea lui Woodward, a cărei carte dezvăluie cum Trump a trimis în secret teste președintelui rus pentru uzul său personal, în ciuda penuriei din Statele Unite.
CITEȘTE ȘI: Scandal monstru la nivel internațional: Trump i-a trimis în secret lui Putin teste COVID pentru uz personal
Peskov le-a spus jurnaliștilor joi că „toate țările au încercat cumva să schimbe între ele” în timpul primei faze a pandemiei, când nu existau suficiente echipamente. „Noi am trimis un lot de unități de ventilatoare în SUA, iar ei ne-au trimis aceste teste,” a spus el. Schimburile au avut loc „când pandemia începea”, a adăugat el, precizând că în acel moment teste erau „articole rare”.
Conform lui Woodward, președintele rus i-a spus lui Trump: „Nu vreau să spui cuiva, pentru că oamenii se vor supăra pe tine.”
Woodward a mai raportat că Trump și Putin ar fi vorbit de până la șapte ori la telefon din 2021, inclusiv după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Cu toate acestea, Peskov a negat această relatare, spunând că apelurile „nu s-au întâmplat”.
Detalii despre legăturile lui Trump cu Putin se regăsesc într-o nouă carte scrisă de Woodward, celebrul reporter american, care, împreună cu Carl Bernstein, a descoperit scandalul Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon din funcția de președinte al SUA. Woodward a scris trei cărți despre președinția lui Trump. Ultima sa lucrare, War, se concentrează asupra președinției lui Biden și abordează invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, campania Israelului împotriva Hamas și politica internă din SUA.
Deși dezvăluirile despre legăturile lui Trump cu Putin aruncă o nouă lumină asupra campaniei fostului președinte american de a-i presa pe republicani să blocheze ajutoarele militare pentru Ucraina, se consideră că este puțin probabil ca acestea să îi afecteze popularitatea remarcabilă în rândul electoratului său, care a rămas fermă în ciuda numeroaselor scandaluri, cazuri penale și civile și a condamnării sale pentru 34 de infracțiuni într-un plan de mituire pentru a influența rezultatul alegerilor din 2016.
În mod separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat declarațiile șefului M15, Ken McCallum, care afirma că agenția de informații militare GRU se afla „într-o misiune continuă de a genera haos pe străzile britanice și europene”. Într-un discurs de marți, McCallum a spus că serviciile de informații au observat „incendiere, sabotaj și multe altele”, o relatare care se aliniază cu rapoartele de informații din întreaga Europă.
Problema a fost ridicată de miniștrii afacerilor externe ai UE în luna mai, un ministru afirmând atunci că erau profund îngrijorați de „sabotaj, sabotaj fizic, organizat, finanțat și realizat de intermediari ruși”.
Răspunzând comentariilor lui McCallum, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acuzațiile nu merită atenție. „Toate aceste declarații sunt absolut nefondate și neîntemeiate,” a spus el, conform The Guardian.
CITEȘTE ȘI: Rusia și Iranul lucrează împreună pentru a provoca "haos", avertizează șeful MI5 din Marea Britanie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu