Kremlinul dă cărțile pe față. Apel telefonic misterios făcut către SUA; motivul Kremlinului

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Luna trecută, Moscova a exprimat suspiciuni privind un posibil atac ucrainean planificat în timpul paradei de Ziua Marinei, la care a participat președintele Vladimir Putin, conform relatărilor televiziunii de stat ruse citate de Reuters.

Autoritățile ruse au fost îngrijorate că Ucraina ar putea viza ceremoniile de Ziua Marinei desfășurate pe 28 iulie în diverse locații din Rusia. Președintele Vladimir Putin a participat la festivitățile din Sankt Petersburg. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a confirmat că îngrijorările legate de un potențial complot au fost atât de mari încât ministrul apărării Andrei Belousov a contactat omologul său american, secretarul apărării Lloyd Austin.

Televiziunea de stat rusă a subliniat că detaliile acestei chestiuni sunt considerate secret de stat, fără a oferi informații suplimentare. Reuters a menționat că nu a putut verifica independent informațiile. Cu toate acestea, New York Times a raportat că pe 12 iulie, Austin a primit într-adevăr un apel de la Belousov referitor la o operațiune ucraineană misterioasă împotriva Rusiei. Moscova credea că această operațiune avea aprobarea Statelor Unite.

Potrivit New York Times, oficialii Pentagonului au fost surprinși de acuzațiile Rusiei și au declarat că nu aveau cunoștință de vreo astfel de misiune ucraineană. Cu toate acestea, îngrijorările Rusiei au fost luate în serios, iar Washingtonul a contactat Kievul pentru a-i avertiza că, dacă plănuiau o astfel de operațiune, ar trebui să o anuleze.

În ciuda dependenței Ucrainei de sprijinul militar, informațional și diplomatic al Statelor Unite, oficialii de la Kiev nu au fost întotdeauna transparenți cu omologii lor americani în ceea ce privește operațiunile militare, în special cele vizând ținte ruse din spatele liniei frontului. Unele dintre aceste operațiuni au frustrat oficialii americani, care consideră că ele nu au contribuit semnificativ la poziția Ucrainei pe câmpul de luptă și au riscat să-i îndepărteze pe aliații europeni.

În ultimii doi ani, operațiunile care au provocat neliniște în rândul oficialilor americani au inclus un atac asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea, un atac cu bombă asupra podului din strâmtoarea Kerci și atacuri cu drone în interiorul Rusiei. Vladimir Putin a calificat aceste acțiuni drept „atacuri teroriste”, folosindu-le pentru a susține fals că invazia sa în Ucraina este un război defensiv. Oficialii ruși insistă public că aceste atacuri nu ar putea avea loc fără aprobarea și sprijinul Statelor Unite.

Imediat după convorbirea din iulie, Ministerul rus al Apărării a evitat să dezvăluie detaliile discuției, menționând doar că Austin și Belousov „au făcut schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina”. Ministerul rus a subliniat pericolul unei escaladări din cauza continuării furnizării de arme americane Ucrainei.

Cu toate acestea, doi oficiali familiarizați cu convorbirea au declarat că Austin l-a avertizat pe Belousov să nu amenințe trupele americane din Europa, pe fondul tensiunilor în creștere. La câteva zile după discuție, oficialii americani au ridicat nivelul de alertă de securitate la bazele militare din Europa ca răspuns la amenințările vagi din partea Kremlinului legate de utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel