Kremlinul susține că refuzul UE de a conecta Banca Agricolă Rusă la SWIFT va complica execuția acordului cu cereale.
Nedorința Uniunii Europene de a reconecta Banca Agricolă Rusă la SWIFT complică implementarea "acordului cu cereale", a spus secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, scrie Interfax.
"Acesta este unul dintre indicatorii că, în ciuda tuturor eforturilor Națiunilor Unite și ale domnului Guterres, se confruntă cu poziția neconstructivă a unor occidentali. Acest lucru complică implementarea părții ruse a inițiativei Mării Negre sau a acordului de la Marea Neagră", a spus Peskov, comentând rapoartele din presă conform cărora UE nu intenționează să reconecteze Banca Agricolă Rusă la SWIFT.
"Cu toate acestea, contactele continuă și vor continua, deoarece acordul a fost prelungit pentru două luni, dar aceasta este o perioadă destul de scurtă. Se va termina destul de repede", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Nu este prima dată când Rusia folosește "acordul cu cereale" pentru a șantaja. Dacă partea rusă a "acordului cu cereale" nu este implementată, aceasta va duce la rezilierea acestui acord după data de 17 iulie a acestui an, a declarat joi Ministerul rus de Externe.
"Dacă nu sunt îndeplinite aceste cerințe, nu se pune problema vreunei extinderi a Inițiativei Mării Negre în principiu, iar acordul în sine va fi reziliat după 17 iulie", se arată în mesajul publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
În Piața Smolenskaya, s-a remarcat că "din cauza expirării, la 18 mai, a termenului de 60 de zile pentru prelungirea "inițiativei Mării Negre" privind exportul de produse alimentare ucrainene și ca răspuns la apelurile, în primul rând din partea partenerilor turci ca părți la acord, am confirmat prelungirea acestuia cu încă două luni, până la 17 iulie inclusiv, fără modificări".
Ministerul rus de Externe a subliniat că "evaluările fundamentale ale Rusiei cu privire la implementarea acordurilor interconectate de la Istanbul rămân aceleași – până acum este implementată doar inițiativa Mării Negre, cu excepția exporturilor de amoniac". Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci