Kremlinul susține că se îndoiește de implicarea grupului pro-ucrainean în distrugerea Nord Stream.
Kremlinul se îndoiește de credibilitatea versiunilor media cu privire la implicarea unui grup pro-ucrainean în subminarea Nord Stream deoarece această sarcină este posibilă doar pentru un număr mic de servicii speciale, scrie Interfax.
"În ceea ce privește un "Dr. Evil" pro-ucrainean, care a organizat toate acestea, este greu de crezut în ele. A fost o sarcină prea dificilă, care era probabil pe umărul unui serviciu special de stat bine pregătit, dintre care nu sunt atât de mulți în lumea noastră”, a spus secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, la un briefing de presă.
Comentând cele mai recente articole ale presei mondiale pe această temă, Peskov a susținut că unele informații se contrazic.
"Vedeți că anglo-saxonii, despre care am vorbit de la bun început, se frământă. Ei evident că au multă stângăcie din cauza acestui atac terorist în relațiile cu germanii, acest lucru este evident", a spus el.
El a susținut faptul că accentul se mută de la învinovățirea Rusiei pe cealaltă parte.
"Principalul lucru acum este să nu vă lăsați distrași de aceste ipoteze cu un anume "Dr. Evil" pro-ucrainean, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Rusia cere în continuare o "investigație rapidă, transparentă" și admiterea sa în această anchetă.
"Credem că este imposibil să o încetinim. De asemenea, este imposibil să distragi atenția către, așa cum spunem, un obiect inutilizabil, către unele versiuni și ipoteze secundare deoarece este un precedent prea periculos pentru a fi realizat fiind vorba despre un atac terorist împotriva unei infrastructuri energetice critice internaționale", a adăugat Peskov.
"Am spus de la bun început că, probabil, doar un creier inflamat poate veni cu ideea că Rusia, ca unul dintre principalii acționari ai acestui proiect, își poate tăia singur piciorul. Aceasta este o ipoteză absurdă, care, probabil, a fost pusă automat în discuție”, a afirmat el, spunând că acum Rusia, în orice situație, este automat învinuită în primul rând.
Două șiruri ale gazoductului Nord Stream 1 și un șir al Nord Stream 2 au fost aruncate în aer în septembrie 2022 în Marea Baltică. Incidentele sunt investigate separat în Germania, Suedia, Danemarca și Rusia. Serviciile de informații suedeze interpretează incidentul ca pe un sabotaj, Comitetul de Investigații al Rusiei - ca pe un atac terorist.
La 8 februarie 2023, laureatul Pulitzer, Seymour Hersh, a spus pe blogul său că investighează incidentul și că a aflat de la o sursă că trei ramuri ale Nord Stream au fost atacate de armata americană cu ajutorul norvegienilor. Peskov a cerut o anchetă asupra incidentelor, ținând cont de informațiile acestui jurnalist.
"Desigur, aceste lucruri nu rezistă criticilor, sunt absolut nefondate, nedovedite și absurde în esență", a spus el.
Pe 7 martie, The New York Times, citând oficiali americani anonimi, a raportat că autoritățile americane cred că un grup care sprijină Ucraina a comis sabotajul. În același timp, Washingtonul, comentând articolul, a recunoscut că "știu puțin despre autorii sabotajului" și nu au nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau cineva din cercul său apropiat ar fi fost la curent cu sabotajul planificat. Implicarea Rusiei în aruncarea în aer a conductelor de gaze din Statele Unite nu poate fi confirmată, au spus surse.
În Germania, ancheta consideră că urmele duc spre Ucraina, însă ancheta nu a identificat clientul sabotajului, a scris în același timp Die Zeit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News